Nusaybin davasında evini terk etmeyen anneye 10 yıl hapis

Türk devletinin büyük bir bölümünü yıkımdan geçirdikten, devlet terörünün mağdurlarını yargıladığı Nusaybin davasında, 5 çocuk annesi Nurşen Demir’e 10 yıl hapis cezası verildi. Gerekçesi evini terk etmemek!

Türk devleti, özyönetim direnişleri sırasında sokağa çıkma yasağı ilan etmiş ve Mardin’in Nusaybin ilçesini ağır bir yıkımdan geçirmişti. İşlenen ağır savaş suçlarının ardından, devlet görevlileri tam bir cezasızlıktan yararlanırken, mağdurlar dava konusu olmuştu.

26 Mayıs 2016’da tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen davanın duruşmaları devam ediyor.

Bu Cuma günü, tutuksuz yargılanan ve yasak döneminde evini terk etmeyen 5 çocuk annesi Nurşen Demir’in duruşması görüldü.

GEREKÇESİ EVİNİ TERK ETMEMEK!

Demir duruşmaya katılmazken, iddia makamının önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarladı. İddia makamı Demir’e “Örgüte üye olmak”, “Kasten öldürmek”, “Kasten öldürmeye teşebbüs etmek”, “Kamu malına zarar vermek” ve “Tehlikeli maddeleri taşımak veya izinsiz bulundurmak” iddiasıyla hapis cezası talep etti.

Avukat Gülbin Şahin, suçlamaları reddederek, müvekkilinin yasak döneminde evini terk etmemiş olması nedeniyle suçlanamayacağını, bu nedenle beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak mahkeme heyeti savcıya uyarak Demir’in yasak döneminde kentte olması ve hakkındaki “Yemek yapardı, temizlik yapardı, pansuman yapardı” şeklindeki ifadeleri yeterli gördü.

Demir’e bu gerekçelerden dolayı “Örgüte üye olmak” iddiasıyla önce 8 yıl hapis cezası verildi, ceza daha sonra yarı oranında artırılarak 12 yıla çıkarıldı, ardından da 10 yıla düşürdü.

Aynı mahkeme Demir’e “Kasten öldürmek”, “Kasten öldürmeye teşebbüs etmek”, “Kamu malına zarar vermek” ve “Tehlikeli maddeleri taşımak veya izinsiz bulundurmak” gibi suçlardan yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat verildi.

Nusaybin Davası'nda Nurşen Demir’le birlikte ceza verilen tutuklu sayısı 36’ya yükseldi.