Oluç: Soylu, annelerin kararlı duruşunu püskürtemez

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, "Cumartesi Anneleri ne Süleyman Soylu’lar görmüştür; kararlı duruşları asla püskürtülemedi" dedi. Oluç, devletin Dersim'i tekrar yaktığına da dikkat çekerken, hasta tutsakların bırakılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, parti genel merkezinde gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

CUMARTESİ ANNELERİ

Oluç, Cumartesi Anneleri'ne dönük polis saldırısına tepki göstererek, saldırının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla yapıldığına dikkat çekti. Oluç, Soylu için "Bugün bir açıklama yaptı. 'Annelerin istismarı' diye bir açıklama. Bu kadar utanç verici bir kavramı ilk kez kendisi kullandı. Suistimal bakanı bunu da yaptı. Türkiye’nin yakın tarihi bu kadar utanç yüklü bu kadar anlamını kendisinin dahi bilmediği halde kullanan bir bakanla ilk defa karşı karşıya kaldı” diye konuştu.

Oluç, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, başbakan olduğu 2011 yılında Cumartesi Anneleri’yle bir araya gelerek söz verdiği toplantıya dair fotoğrafı da gösteren Soylu, “Geçmiş için özür dilemek için oturdular. Erdoğan Berfo Ana’ya oğlunun kemiklerini bulacağız, diye söz verdi. Bu insanlar mı terörist, ey Süleyman Soylu! '90’lı yıllardaki kayıplara ilişkin Meclis tarafından araştırma komisyonu kurulmuş ve kalın bir rapor hazırlanmıştır. Soylu o raporu alıp kayıpların hangi çerçevede olduğunu öğrenebilir. Bu rapor devletin kayıtlarına girdiği andan itibaren o raporun gereğini yapma mecburiyeti vardır" dedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kayıplar Sözleşmesi'nin AKP tarafından imzalanmadığını söyleyen Oluç, "Bu sözleşmenin Meclis’e getirilmesi ve bütün siyasi partiler tarafından desteklenerek Meclis’ten geçirilmesi gerekir" diye ekledi.

Oluç, şunları da ifade etti: "Soylu hakkında suç duyurusunda bulunduk. Dokunulmazlığa rağmen milletvekillerine saldıran polislerin kimler olduğunun ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk.

Cumartesi Anneleri bugüne kadar ne Süleyman Soylu’lar görmüştür. Onların kararlı duruşları asla püskürtülememiştir. Bundan sonra da püskürtülemeyecektir. Onlar insanlık onurunu savunuyorlar, bundan sonra da mücadeleleri devam edecektir. Bizler de kişisel kurumsal olarak da dayanışma göstermeye devam edeceğiz.”

‘DEVLET DERSİM'İ TEKRAR YAKIYOR'

Oluç, Dersim’de geçtiğimiz hafta halkın çabasıyla söndürülen ancak dün yeniden başlayan orman yangınları için HDP’li milletvekillerinden oluşan bir heyetin yarın Dersim’de olacağı bilgisini verdi. Oluç, “Kimi devlet güçleri Dersim’de yeniden yangın başlattılar. Grup başkanvekilimiz ve 9 vekilimizden oluşan bir heyetimiz yola çıktı. Yarın yakılmış olan ormanları yerinde görecekler. Neler yapılabilir, onları değerlendireceklerdir. Sürmekte olan yangına nasıl müdahale edilecek onları değerlendireceklerdir. Ülkenin yangın söndürme uçakları var, biliyoruz. Dersim’deki yangını söndürmek için bir tanesi bile hareket ettirilmiyor. Bunu yapmayanlar da görev suçu işliyorlar” şeklinde konuştu.

'HASTA TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

Hasta tutsak Koçer Özdal'ın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Oluç, "Yoğun bakımda eli ve ayağı kelepçeli, bitkisel hayatta olan bir mahkum yaşamını yitirmiştir" dedi. Oluç, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

'SİYASİLERİ DIŞLAYAN AF ÇÖZÜM OLMAZ'

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Oluç, MHP’nin gündeme getirdiği af teklifine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Af meselesi her zaman kullanılmıştır, bugün de MHP bunu kullanmak istiyor. Kendisine yakın birisini kurtarmak için bunu gündeme getirmektedir. Af konuşulacaksa siyasi mahkumları dışlayan bir af çözüm olamaz. Böyle bir af eşitsizlik nedeniyle AYM tarafından bozulacak bir konudur. Siyasi mahkumları kapsaması konusunda kararlıyız. En başta eş başkanlarımız, milletvekillerimiz, haksız ve hukuksuz bir şekilde içeridedir. Bunları dışlayan bir af çözüm olamaz."

'MUHALEFET YEREL SEÇİMLERDE KAZANMALI'

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, yerel seçimlere dair çalışmaları ve bu konuda CHP ile bir temaslarının olup olmadığı yönündeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Biz yerel seçim çalışmalarımızı epey öncesinde başlattık. Ama şimdi bu çalışmayı yerellerde yürütüyoruz. Muhalefet güçlerinin yerel seçimlerden başarılı çıkması ve merkezileşen iktidarın güçsüzleştirilmesi temel amacımızdır. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar CHP ile yaptığımız görüşme olmamıştır. Bir dizi toplantı planladık, hem bölgesel ve yerel toplantılar planladık, bunları başlatıyoruz. Hem de merkezi toplantılar planladık, meslek örgütleri, STK’ler ile görüşmeler planlıyoruz. Bu görüşmeler tamamlandığı zaman bilgisini paylaşacağız. Her geçen gün merkezileşen bu iktidara karşı demokratik muhalefetin hangi alanlarda mücadele yürüteceğini görüşüyoruz. Diğeri de yerel seçimlere ilişkin konuları görüşüyoruz.”