Otobüs firması çalışanları: Artan zamlar belimizi büktü

Ekonomik krize dikkat çeken seyahat firması çalışanları, krizin kendilerini bu kadar kötü etkilemesini bilet fiyatlarındaki artışa, zamlanan yakıta ve ülkedeki gergin havaya bağladı.

Bayramlar, tatiller ve okulların açılıp kapanması ile halkın uğrak noktası haline gelen otogarlar da ekonominin kötü gidişatından nasibini alıyor. Bazen ayrılıklara bazen de kavuşmalara ev sahipliği yapan bu otogarlardan ekmek yiyen otobüs çalışanları ise işlerinin her geçen gün daha da kötüye gitmesinden şikayetçi. Seyahat firması çalışanları, ekonominin kendilerini bu kadar kötü etkilemesini, bilet fiyatlarındaki yüzde 20 artışa, zamlanan yakıt fiyatlarına ve en önemlisi de ülkedeki gergin havaya bağladı.

YÜZDE 30’LARA VARAN DÜŞÜŞ

Geçen yıla göre yüzde 30'lara yakın talepte düşüş gözlemlediklerini kaydeden firma çalışanları, "Otobüs biletlerinin artması ile vatandaş da önceden alınan indirimli uçak biletlerinin avantajını yakalamaya çalışıyor. İnsanlar, kıyaslama yapmayı sağlayan internet sitelerinden yararlanıyor" diye konuştu.

20 yıldır seyahat firmasında çalışan Mehmet Özalp, artan bilet fiyatları ve yükselen maliyete dikkat çekti. Özalp yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Özellikle otogar girişlerinde artan maliyetler, bizim sektörü çok etkiledi. İlerleyen günlerde bilet fiyatlarının çok daha artacağını düşünüyoruz. Daha şimdiden zam yapan firmalar oldu. Yapamayan firma da kapanma aşamasına gelmiş durumda özellikle kendi bölgemizde" diye konuştu.

'NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ'

Uçak firmaları ile haksız bir rekabet içerisinde olduklarını ifade eden Özalp, "Uçak biletlerinde erken rezervasyon ile her zaman uygun bilet bulunabiliyor. Ama biz de o çok mümkün değil. Biz maliyeti de düşüremeyince devlet de sürekli zam yapınca ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Buradan İstanbul 1700 km. otobüs biletinin en az 200 lira olması gerekirken, uçaklar ile rekabet ettiğimiz için fiyatlarımızı daha da indirmek durumunda kalarak 130 liradan kesiyoruz bileti" dedi.

'İSTANBUL OTOGARINA SADECE GİRİŞ ÜCRETİ 150 TL'

"Bizler artık üzerimizdeki ağır maliyetlerin bir an önce düşürülmesini istiyoruz" diyen Özalp, verdikleri vergilerin fazlalığına da tepki gösterdi. Özalp, "Bir otobüsümüz İstanbul’a gidip gelene kadar otogar giriş çıkışlarında ve otoban ücretlerine sadece bin TL maliyet yapıyor. Girdiğimiz her otogara 30 ile 50 lira arası ödeme yapıyoruz. İstanbul otogarının ise giriş çıkış ücreti 150 lira. Bu yüklerimiz azalırsa otobüs bileti fiyatları da düşer. Dertlerimiz kulak arkası yapılıyor" diyerek sektörü kendi çabaları ile ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.