Otobüs şoförleri kölece çalışma koşullarına isyan etti

Kölece çalışma koşullarına ve sefalet ücretine mahkûm edilen KATAŞ-Sen üyesi halk otobüs şoförleri, İBB’yi uyardı.

KATAŞ-Sen Genel Başkanı Şahin Başaraner, İBB’nin İETT içerisinde faaliyet gösteren halk otobüsü şoförleri olarak yaşamın dışına kovulmuş durumda olduğuna dikkat çekerek, "1 senedir beri çağrı yapıyoruz. Bizim çalışma koşullarımızı düzeltin. İnsanca çalışma koşullarını sağlayın. Kurallı bir çalışma ortamını sağlayın, güvencesizliğe son verin diye. Ama İBB'nin içerisinde çeşitli bürokratlar, siyasilerle yaptığımız görüşmeler bir sonuç doğurmuyor” dedi.

Şoförlerin yalnız bırakılarak şiddetin önü açıldığına dikkat çeken Başaraner, şoförlerin her gün bıçaklandığını, yaralandığını, tehdit edildiğine, darp edildiğine dikkat çekti. Bu yetmiyormuş gibi yapay zekayla yönlendirilmiş casus kameralarıyla mobbinge maruz bırakıldıklarına işaret eden Başaraner, "Yapay zekayla yönlendirdiğinizi casus kamerayı her gün çalışan şoförün gözüne odaklayıp şoförlerin psikolojisini bozuyorsunuz. Çalışma azmini kırıyorsunuz. Yetmiyor, raporlarla, cezalarla, mobbingle, baskıyla şoförü yıldırıyorsunuz. Yağma yok artık. Aba altından sopa göstermeyi bırakın. Bu nasıl sosyal demokrasi? Bu nasıl çağdaş belediyecilik? Bu şoförler 24 saat çalışıyor. İnsanlıktan çıktık, dayanmaya gücümüz yok. Ama İstanbul halkını mağdur etmemek için işi durdurmuyoruz” dedi.

Şoförü düşünülmediğini vurgulayan Başaraner, “Buradan ilan ediyoruz. Eşit işe eşit ücreti sağlayacaksınız. İETT şoförleriyle aynı işi yapan halk otobüsü şoförlerine Afrika koşullarında çalışma düzeni, Avrupa düzeyinde belge isteyeceksiniz. Çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Ailelerimize pazar parası veremiyoruz. Artık yeter. Bizler sizlerin kölesi değiliz” vurgusunda bulundu.

Güvencesizliğe, kuralsızlığa ve kölece çalışma düzenine karşı mücadeleyi yükselteceklerini duyuran Başaraner, "Köle değiliz. Hukuk yoksa isyan meşrudur. İnsanın haklarıyla insan, işçinin haklarıyla işçi olduğunu hatırlatıyor, emeğimizin haklarının korunması, geliştirilmesi ve emeğin kurtuluşu için KATAŞ-Sen Sendikası olarak ilgilileri göreve çağırıyoruz” dedi.