‘Polat ve Tanrıverdi’nin direnme hakkına sahip çıkacağız'

Öğretmenler Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat’ın tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması düzenleyen ihraç edilen kamu emekçileri, “Öğretmenler Polat ve Tanrıverdi’nin direnme hakkına sahip çıkacağız” mesajı verdi.

İhraç edilen kamu emekçileri, KHK zulmüne karşı Bakırköy Meydanı’nda direnen öğretmenler Selvi Polat ve Nursel Tanrıverdi’nin hukuksuzca tutuklanmasına ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan Avukat Ferdi Yamar, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tecritte tutulan öğretmenlerin, 200 metre mesafe yasağı kararını veren hakim tarafından tutuklandıklarına dikkat çekerken, Büro Emekçileri Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan, günün direnme iradesine sahip çıkma günü olduğunu vurguladı.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edildikleri ihraç edildikleri işlerine geri iade edilme talebiyle Bakırköy Meydanı’nda her Pazartesi günü direnen eğitim emekçileri Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat’ın hukuksuzca tutuklanması İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) yapılan basın toplantısıyla protesto edildi. İhraç edilen kamu emekçiler tarafından düzenlenen toplantıya, KHK ihraçlarına karşı mücadele eden emekçiler yanı sıra Zeytinburnu Belediyesi önünde 143 gündür direnen Kenan Güngördü katıldı. “İşini ekmeğini istemek suç değildir”, “Selvi Polat, Nursel Tanrıverdi serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada söz alan Polat ve Tanrıverdi’nin avukatı Ferdi Yamar, müvekkillerinin tutuklama süreci hakkında bilgi verdi.

İSNAT EDİLEN SUÇ İLE UYGULAMA BİRBİRİNDEN FARKLI İŞLETİLİYOR

Hukuksuz ihraçlara karşı 68 haftadır İstanbul’un üç noktasında sorunsuz bir biçimde nöbet tutan emekçilerin seçim sürecinin başlamasıyla gözaltına alınmaya başladığını hatırlatan Av. Ferdi Yamar, öğretmenler Polat ve Tanrıverdi’nin bu keyfi tutuma karşı çıkıp ekmeğine sahip çıktıkları için tutuklandığını vurguladı. Türkiye de isnat edilen “suç” ile uygulamaların birbirinden ayrı işletildiğine dikkat çeken Yamar, “Yüksel Caddesi’nde aynı içerikli bir eylemden gözaltına alınan emekçilere sağlık kontrolü sonrası serbest bırakılıp, Kabahatler kanuna göre ceza kesiliyorsa, Bakırköy’de gözaltına alınan emekçilere de aynı uygulama yapılması gerekiyor. Siz Bakırköy’de gözaltına aldığınız kişiyi iki gün gözaltında tutarak, zorla parmak izi dayatmasına yaparak ve sonra keyfi bir şekilde tutuklayamazsınız. Bu yasalara ve hukuka uygun değil” dedi. Emekçilere 200 metre meydana yaklaşmama yasağı verildiğini de hatırlatan Yamar, “Bu yasak kararı tamamen absürt; hukuksal bir dayanağı olmayan bir karardır. Bu karar tamamen hocaların direncini kırmak, eylemin olmaması için çaba göstermektir” diye konuştu.

200 METRE MESAFE YASAĞI KARAR VEREN VE TUTUKLAYAN AYNI HAKİM

Gözaltında sorgu anında traji- komik anlar yaşandığını aktaran Yamar, “Facia denilecek durumlar yaşadık. İfadeler sırasında bir susma hakkı tartışması oldu. Kolluk bizimle resmen susma hakkı üzerine pazarlık yapmaya kalkıştı; “susma hakkını kullanmasınlar, savcılığın talimatı var, ifade verdikten sonra serbest bırakılacaklar” dediler. Müvekkillerimiz de kendilerine işkence eden kolluğa ifade vermeyi kabul etmediği için iki gün gözaltında tutulup, sevk edildikleri savcılıkta hukuksuz bir şekilde tutuklandılar.” Öğretim emekçilerine 200 metre mesafe yasağı koyan hakim tarafından tutuklandığına dikkat çeken Yamar, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürülen Polat ve Tanrıverdi’nin şu anda tecride tutulduğunu belirtti. Yamar, son olarak, bu topyekun hukuksuzluğa karşı tüm demokrasi güçlerini müvekkilleri Polat ve Tanrıverdi’ye sahip çıkmaya çağırdı.

GÜN DİRENME İRADESİNE SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR

Avukat Ferdi Yamar’ın ardından ihraç edilen kamu emekçileri adına açıklama BESS 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan tarafından okundu. AKP’nin darbe girişimini bahane ederek, her türlü anayasal hakkı ortadan kaldırdığını belirten Doğan, yüzbinlerce emekçinin sorgusuz sualsiz işinden edinerek, açlığa ve sefalete mahkum edildiğini hatırlattı. Bu hukuksuzluğa karşı her türlü hak arama yollarını tıkayan iktidarın, emekçileri kaderine boyun eğen insanlar haline getirmeyi amaçladığına işaret ederek, boyun eğmeyeceklerini bir kez daha vurguladı. “Bu insanlık dışı uygulamaya karşı direnmek insan olmanın gereğidir” diyen Doğan, “Bugün direnme iradesine sahip çıkma günüdür. İki arkadaşımıza sahip çıkmak, direnme iradesine sahip çıkmaktır. Bu nedenle Nursel ve Selvi öğretmenlerimizin derhal serbest kalmalarını sağlamak için çaba göstermek, kendine devrimci, demokrat, yurtsever diyen herkesin görevidir. Direnme hakkına saldırı kabul edilemez. İşini istemek suç değildir. Haksız hukuksuz ihraçlara karşı direnmek onuruna sahip çıkmaktır. İşine, ekmeğine sahip çıkmak için anayasal haklarını kullanan Nursel ve Selvi öğretmenler derhal serbest bırakılsın” dedi.

KESK’TEKİ YÖNETİM EMEKÇİLERE SAHİP ÇIKMADI

Bu süreçte KESK yönetimin kendilerine sahip çıkmadığına dikkat çeken Doğan, KESK’teki halihazırdaki yönetimin ihraç edilen kamu emekçilerine sahip çıkmadığını da dikkat çeken Doğan, ihraç edilen kamu emekçileri olarak sonuna kadar direneceklerinin altını çizdi. Dursun Doğan, son olarak demokratik güçlerini, Pazartesi 27 Ağustos günü saat 18.00’de, öğretmenler Polat ve Tanrıverdi’nin tutuklanmadan önce direndiği Bakırköy Meydanı’na çağırdı.

Ne olmuştu?

Kanun Hükmünde Kararname ile mesleklerinden ihraç edilen eğitim emekçileri Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat, dün Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda gerçekleştirdikleri 76. Hafta eyleminde işkenceyle gözaltına alınmışlardı. Bakırköy Adliyesi savcılığı, “Meydana yaklaşmama cezası” vermişti. Ancak, iki emekçi, önceki gün, yeniden meydandaki eyleme katılınca, Bakırköy Adliyesi’ndeki mahkemece tutuklanmıştı.