Provokatör kaymakam davasında Roboskili ailelere ceza

Roboski katliamının ardından köye giderek provokasyon yapan dönemin kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilmesiyle ilgili davada ailelere 170 bin TL para ve 30 yıla yakın hapis cezası verildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinden birkaç gün sonra 31 Aralık’ta taziye çadırına giden dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, darp edilmişti.

Valinin bu provokasyonuna ilişkin 31 kişi hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama” iddiasıyla açılmıştı.

Bu davanın karar duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 9 kişi tüm suçlamalardan beraat ederken, 22 kişiye  yaklaşık 170 bin TL adli par cezası ile 30 yıla yakın hapis cezası verildi.

Bu çerçevede çocuklar Ahmet Enç, Evliya Encu ve Kemal Enç’e korucubaşı Mehmet Paksoy’u yaralamaktan 2 bin, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u yaralamaktan 3 bin TL adli para cezası verildi.

Ayrıca 3 çocuğa köy korucusu Mirza Oslu’yu yaralamaktan verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası, 5 bin 400 TL adli para cezasına çevrildi.

Ahmet Enç’e kamu görevlisi Vahdettin Özkan’ı yaralamaktan verilen 1 yıl 6 ay hapis cezası da 7 bin TL adli para cezasına çevrildi. Her 3 çocuğa verilen tüm cezalarda ertelenme yoluna gidildi.

Bu davada yargılanan diğer kişiler de para cezaları verildi. Hapis cezası alanların cezaları da para cezasına çevrildi. Bazılarının cezası ertelendi.

Korucuları ve kaymakamı yaralamaktan yargılanan Özcan Encü’ye ise toplam 2 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Katliamda yakınlarını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Şırnak Milletvekili ve İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu’ye özel bir hukuk uygulanarak, cezalarda erteleme yoluna gidilmedi. Encü 7 bin 500 TL para cezası ile 1 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edildi.