Putin, Bağdat’ta Erdoğan-Esad görüşmesine karşı

Rusya’nın, ‘Katil Esad’dan ‘Sayın Esad’a geçiş yapan, korkunç savaş ve işgale rağmen ‘kırgınlığa’ son vermeye çağıran Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ile Bağdat’da görüşmesini istemediği bildirildi.

Middle East Eye (MEE) medyasına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan ile Esad’ın Bağdat yerine Türkiye'de bir uzlaşma görüşmesi yapılmasından yana olduğunu iddia etti. 

Irak hükümeti içindeki görüşmelere yakın kaynaklara göre, Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani geçtiğimiz nisan ayından bu yana Türkiye ile Suriye arasında olası bir “normalleşme” anlaşması için arabuluculuk çabalarını hızlandırdı.

MEE'nin ulaştığı bir kaynak, Sudani'nin Erdoğan ve Esad arasında Bağdat'ta yapılacak ilk görüşmeyi organize etmek istediğini ancak Rusya Devlet Başkanı'nın "bu fikre sıcak bakmadığını" ve "Türkiye'de bir görüşmeyi" tercih edeceğini söyledi. 

Moskova merkezli Rusya ilişkileri uzmanı kaynağa göre "Rusya normalleşme müzakerelerindeki rolünü kaybetmek istemiyor" ve "diğer oyuncuların" görüşmelere dahil olmasından da korkuyor.