Silopi’de Taybet ana anıldı: ‘Katledenler Kürt halkının düşmanıdır’

Türk devletinin 2015’te vahşice katlettikten sonra cenazesini yedi gün sokak ortasında bıraktığı Taybet İnan, Silopi’de katledildiği sokakta anıldı.

Türk devletinin zulmüne karşı özyönetim direnişleri sırasında 19 Aralık 2015’te Şırnak’ın Silopi ilçesinde keskin nişancılar tarafında katledildi. Taybet İnan’ın cenazesi yedi gün sokakta bekletildi.

Taybet İnan katledildiği sokakta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi İlçe Örgütü öncülüğünde yapılan bir açıklama ile anıldı.

Anmaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisleri ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Nur Mahallesi’nde bir araya gelen halk, Taybet İnan’ın fotoğrafları ile birlikte katledildiği evin önüne geldi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter failler bulunana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

HDP Milletvekili Nuran İmir, Taybet Ana’nın faillerinin halen görev başında olduğunu hatırlatarak, “Taybet Ana’yı katledenler, Kürt halkının düşmanıdır. 6 yıldır Taybet Ana’nın faillerini bulmayanlar, Kürt halkının düşmanıdır” dedi.

İmir şunları ekledi: “Taybet Ana’nın bedeni üzerinde kirli politikalar yürütenler, Kürt halkının düşmanıdır. Taybet Ana’nın bedeni 7 gün ve 7 gece sokak ortasında kaldı. O günden bugüne bu ülkeyi karanlığa mahkum ettiler. O karanlık, hala bu sokaktan geçmiş değil. Türkiye’nin adaleti, Taybet Ana’nın katledildiği sokakta kaldı. Bu devlet eğer ki Kürt halkıyla bir yaşam kurmak istiyorsa, yaptığı katliamlarla yüzleşmelidir. Devletin bu failleri ortaya çıkarması gerekiyor. Ama maalesef ki bugün bu katliamı yapanlar ve bizlere bu acıyı yaşatanlar Türkiye’yi yönetiyor. Dünyada bu katliamın örneği yok. Ne olursa olsun Taybet Ana’nın bedeni üzerine yapılan bu vahşeti unutmayacağız.”

“Taybet Ana şahsında Kürt halkına yapılan bu katliam unutulmadı ve unutulmayacak” diye devam eden İmir, şunları söyledi: “Adaletin yerini bulması için nasıl ki 6 yıldır mücadele ediyorsak, yaşanan bu vahşeti yer yerde dile getirmeye ve hatırlatmaya devam edeceğiz. Bu acı 40 milyon Kürdün acısıdır. Bu acının ilacı Kürt halkının özgürlüğüdür. Ne olursa olsun, bu davanın takipçisi olacağız. Taybet Ana’nın beyaz tülbendi özgürlük ve direnişin sembolü olacak.”

Taybet Ana’nın kızı Halime İnan, ise annesini hiçbir zaman unutturmayacağının altını çizerek,  “Annem başkaldırıdır. Hiçbir zaman unutulmayacak. Annem her zaman bizimle ve halen aramızda. Hiçbir zaman o günü unutmayacağım. Adalet sağlanmalı. Biz özgürlük ve barış istiyoruz. Artık nefesimiz daralıyor. Benim annem Kürdistan'ın annesidir. Bütün Kürdistan'ın başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Anma sırasında yapılan konuşmalar ardından Taybet Ana’nın fotoğrafının önüne karanfiller bırakıldı. Anmaya katılan halk, daha sonra sokağa çıkma yasağında namaz kıldığı sırada katledilen mele Hasan Sanır'ın ailesini ziyaret etti.