‘Tarımın ilk yapıldığı topraklarda bitirilmesine müsaade etmeyeceğiz’

DEM Partili seçilmişler, Türk devletinin DEDAŞ eliyle tarım politikalarını bitirme noktasına getirdiğini ifade ederken, Ekmek ve Adalet mitingleriyle bu zulmün tabanda ne kadar tepki bulduğunu göstermek istediklerini söyledi.

DEM Parti, "Ekmek ve Adalet" temalı miting serisinin startını Qoser'de verecek. Otogar Meydanı'nda saat 18.00'de başlayacak mitingin hazırlıkları tamamlandı.

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın ve Qoser Belediyesi Eş Başkanı Hamdiye Bilek Turgay, düzenlenecek mitingin Mêrdîn ve bölge için anlamına, Ekmek ve Adalet mitingleri serisinin amaç ve hedeflerine dair ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Mitingin bölge için 'tarım mitingi' olarak ele alınışına dikkat çeken DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, dünya üzerinde tarımın yapıldığı ilk topraklar olan Mezopotamya'da ekmek ve emek olgusunun tarım ile iç içeliğine vurgu yaptı.

Yerleşik kültüre geçişte tarım devriminin etkisini hatırlatan Beritan Güneş Altın, bugün Kürdistan'ı insansızlaştırmak amacıyla yürütülen özel savaş politikalarının önemli bir ayağının da bölgede tarım faaliyetlerini bitirerek insanları göçe zorlamak olduğunu söyledi. Beritan Güneş Altın, "Bu topraklar tarımın başladığı ilk yerler. Göbeklitepe bunun en büyük kanıtı. Binlerce yıllık bir miras var. Tarım Devrimi aynı zamanda yerleşik hayata geçişin, uygarlığın da başlangıcı. Kadın eliyle yapılmış bir devrim. İnsanın toprakla bağı, aidiyeti, yurt kavramı bununla çok ilgili. Devlet bugün bölgede tarımı bitirmeye yönelik politikalarıyla insanımızın toprağı ile bağını kopartmaya, göçertmeye çalışıyor. 90'larda köy boşaltma ve yakmalarla bunu yapıyorlardı şimdi de tarımı bitirerek, insanların geçim kaynaklarını bitirerek bunu sağlamaya çalışıyorlar. Çünkü göç ettirdiklerinde her zaman daha kolay kontrol ediyorlar. Ekmek kavgası ve tutunma kaygısı ile insanların politikleşmesinin önüne geçmek istiyorlar. Yapılmak istenen şey çok katmanlı esasında. Biz bunu bir özel savaş yönelimi olarak okuyoruz. Halkımız da bunun ne kadar politik bir mesele olduğunun farkında" dedi.

DEDAŞ, TARIMIN BİTME NOKTASINA GELMESİNİN EN BÜYÜK SEBEBİDİR

Mitingin önemli gündem maddelerinden birinin DEDAŞ'ın yaptığı elektrik kesintilerinin tarımı bitirme noktasına getirmesi olduğunu belirten Beritan Güneş Altın, geçtiğimiz ay Amed ve Mêrdîn arasındaki bölgeyi etkileyen ve 15 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan yangının, zamanında iyileştirmesi yapılmamış elektrik direkleri ve telleri olduğunu hatırlattı. Mitinge katılım çağrısını yineleyen Beritan Güneş Altın, şu vurguyu yaptı:

"Yıllardır hem Mêrdîn'de hem de Kurdistan coğrafyasında tarımın yapıldığı her yerde halkımız DEDAŞ'tan şikayetçi. Her gün evlerde, sokaklarda konuşuluyor bu. Bu miting ile bir araya gelecek halkımız şikayetini de talebini de tek ve gür bir ses olarak dile getirecek. Bunu çok önemsiyoruz. Ekmek ve Adalet mitinglerinin ilk durağı Mêrdîn. Çünkü Mêrdîn DEDAŞ politikalarının en yoğun biçimde uygulandığı yerlerden biri, hatta başında geliyor. Daha bir ay olmadı, 15 insanımız elektrik tellerinden çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdi. Hektarlarca tarım arazisi yandı, hayvanlar çok feci bir şekilde can verdi. Mardin çok ağır bir felaketi yeni yaşadı. Tarımı bitirme politikalarının bir ayağı yine DEDAŞ. Saatlerce elektrik verilmediği için insanlar tarlalarını sulayamıyor. Ürün alamıyor. Dolayısıyla biz DEDAŞ meselesini buralardan okuyoruz. İnsanlarımız bu uygulamaları kabul etmiyor. DEDAŞ zulmünün ne kadar geniş bir tabanda tepki bulduğunu da göstermek istiyoruz. 19 Temmuz Cuma günü Kızıltepe Otogar Meydanı'nda yapacağımız mitinge tüm halkımızı bir kere daha davet ediyoruz. Başka bir yönüyle de çağrımız en çok kadınlara ve gençlere. Çünkü tarihte tarımı başlatanlar kadınlar. Tarım devrimini, dolayısıyla uygarlığın başlangıcını kadınla ele almak gerekiyor. Son raddede kadının toprakla bağını da tamamen koparmak istiyorlar. Bu sebeple kadının toprağı ve tarımı sahiplenişi çok önemli. Mirası geleceğe taşımak açısından gençlere de büyük sorumluluklar düşüyor."

TARIM BÖLGESİNDE İNSANLAR TARIMLA GEÇİNEMİYOR

Hem Mêrdîn hem Qoser açısından tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken Qoser Belediyesi Eşbaşkanı Hamdiye Bilek Turgay ise, devlet politikaları sebebiyle tarımın başladığı topraklarda can çekiştiğini ve bitme noktasına geldiğini vurguladı. Eşbaşkan, DEDAŞ'ın bölgeye has uygulamalarının bu tablodaki yerine şu ifadelerle dikkat çekti:

"Tarım bizim coğrafyamız için en önemli iki geçim kaynağından biri. Burası tarımın doğduğu topraklar. Mêrdîn genelinde de Qoser özelinde de tarımla uğraşan ciddi bir nüfus var. Bölgemiz tarım bölgesi. Tarım bölgesi olmasına rağmen insanlar tarımla geçinemiyor. Emeğini veriyor, tarlayı ekip biçiyor ama aç kalan yine çiftçi oluyor. Çiftçi mazot alamıyor, gübre alamıyor, elektrik parasını ödeyemiyor. Durumu yeten de ödediği halde elektrikten mahrum kalıyor. Tarım toprakları olmamıza rağmen iktidar kendi çiftçisini mağdur ederek başka devletlerle tahıl koridorunu kurabiliyor. Kendi çiftçisinin ürününü burada çöpe atmasına sebep oluyor. DEDAŞ son yıllarda çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin doğrudan sorumlusudur. Gündüz ve gece dörder saat elektrik kesintisi yapılıyor. Gün içinde 8 saate yakın elektrik yok burada. Elektriği bıraktıklarında da tek faz bırakıyorlar. Mesela son süreçte çıkan yangınların önemli bir sebebi de budur. Hastane gibi bir yere bile düzenli elektrik verilmiyor. Durumu kritik olan hastalar bu sebeple ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde temmuz ayı boyunca soğutucular doğru düzgün çalışmadı. İnsanlar kendi evlerinden hastaları için vantilatör getirdi."

EKMEK VE ADALET MİTİNGLERİ DEVAM EDECEK

Mitingin yaşanan mağduriyetlere ilk ağızdan ve toplu bir tepkiyi dile getirmek açısından büyük önem taşıdığını belirten Hamdiye Bilek Turgay, ilçe genelinde mitinge dair tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Hem Mêrdîn genelinden hem bölgeden geniş katılım beklediklerini dile getiren Hamdiye Bilej Turgay, şöyle devam etti: “Ekmek ve Adalet mitinglerinin ilk durağı Qoser. Tabii aynı zamanda bir bölge mitingi olma niteliği de taşıyor. Uzun soluklu bir eylemsellik dizisi olacak bu. Emeğinin karşılığını alamayan, gün geçtikçe derinleşen yoksulluk altında ezilen insanlarımızın kendi sorunlarını da çözüme yönelik taleplerini de dile getirdikleri buluşmalar olacak Ekmek ve Adalet eylemleri. İnsanlar ürünlerini sulayamıyor. Birçok çiftçi mısır ekiminden vazgeçti. İnsanların ürünleri tarlalarında yandı. Başta çiftçiler olmak üzere partimiz, STK'ler, emek örgütleri, bileşenlerimiz ve birçok yapı mitinge katılacak. Bir aydır mitingin çalışmalarını yapıyoruz. Şehir merkezinden köylere kadar her yerde insanımıza ulaşmaya çalıştık. Hazırlıklarımız tamam. Standlar açıldı. Biliyorsunuz burası yaz sıcaklıklarının çok yüksek olduğu bir yer. Bu sebeple güneşin etkisinin kırıldığı akşam saatlerini belirledik miting için. Çevre ilçelerden otobüslerle Otogar Meydanı'na gelinecek ve saat 18.00'de yürüyüş başlayacak. Bölgedeki diğer illerden de temsili düzeyde katılım bekliyoruz. Bölge vekillerimiz, belediyelerimiz ve eş başkanlarımız da katılacak. "