Tecride karşı eylemler sürüyor: İmralı'da insanlık suçu işleniyor!

“Tecride son ver" şiarıyla yapılan eylemlerde, "İmralı'da insanlık suçu işleniyor" mesajı verildi, tecride karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Tutsak yakınları öncülüğünde AKP il binaları önünde yapılan “Tecride son ver” eylemleri 13’üncü haftasında sürüyor.

 

ADANA

 

Adana'da polis bina çevresini bariyerlerle kapatırken, polis engeline aldırış edilmedi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti, Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER),  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri eylemi sürdürdü.

Eyleme katılanlar Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri giyip,  "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" yazılı pankartını açtı.

AATUHAY-DER Eşbaşkanı Nuran Özdeş, "Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin derhal kaldırılması gerekmektedir" dedi.

Eylemde tüm kesimler tecridin kaldırılması için ortak mücadeleye çağrıldı.

Etkinlik oturma eylemi ve alkışlarla son buldu.

MERSİN

Mersin'de tutsak yakınlarının “Tecride son ver” şiarıyla başlattığı eylem 13’üncü haftasına girdi. Tutsak yakınları ve DEM Partililerin katıldığı eylemde Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri giyildi. AKP il binasına yürümesi polislerce engellenen halk, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve “Jin jîyan azadî” sloganları eşliğinde oturma eylemi başlattı.

DEM Parti Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Nizar Esen, bu ülkede kronikleşmiş sorunların çözümü için bir an önce Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etti.  

WAN

Wan’da Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY DER) ve tutsak yakınları öncülüğünde eyleme devam edildi. DEM Parti İl binası önünde yapılan eyleme Sebahat Tuncel ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde  “Tecride son ver” ve “Deng bidin zindanan” pankartları açıldı.

DEM Parti Tûşba ilçe Eşbaşkanı Refik Çidal, AKP-MHP iktidarının cezaevlerini kendi siyasi karşıtları ile doldurduğunu belirterek, hukuku da toplumsal muhalefeti sindirme aracına dönüştürdüğünü söyledi.

AKP ve Adalet Bakanlığı’nın tecridi meşrulaştırmaya çalıştığını ifade eden Çidal, “Avukat görüş haklarının kısıtlanması, dosyalara sürekli gizlilik kılıfı uydurulması, aile ve avukat taleplerinin dikkate alınmaması haksız ve hukuksuz uygulamaların göstergeleridir. Cezaevlerinde devam eden bu keyfilik, hukuksuzluk ve tecrit politikaları karşısında tüm baroları, insan hakları örgütlerini ve demokratik kamuoyunu görevini yerine getirmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Halk eylemde “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı.