Tiryaki: Mühendislik hesapları tutmayacak

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, AKP-MHP iktidarının yeni düzenlemeyle tasarladıkları seçim mühendisliğinin tutmayacağını söyledi.

Seçim ve sandık güvenliği konusunda çalıştıklarını belirten HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, bu konudaki deneyimlere de işaret ederek, muhalefet partilerinin işbirliğinin öneminin altını çizdi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, AKP-MHP’nin seçim kanununda yaptıkları değişiklikle ilgili ANF’ye konuştu.

AKP-MHP ittifakının uzun zamandır, seçim yasasıyla ilgili kapalı kapılar ardında tartışmalar yürüttüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Siyasi partilere yapılacak hazine yardımından siyasi partilerin dar bölgelerde seçime girmesini zorlaştıracak, sandık kurulu üyeliklerine, seçim kurulu başkanlıklarına kadar bir çok konuyu tartışmışlar. Kısa bir süre içinde de bu teklif yasallaştı. Bu yasa, toplumsal bir ihtiyacın karşılanması amacını taşımıyor. AKP ile küçük ortağı MHP’nin ihtiyaçlarına göre yapılmış bir düzenlemedir.”

AKP’NİN AKLI 2018’DE KALDI

Tiryaki, 2018 seçimlerine giderken siyasi partilerin, ittifakla seçime girmesine olanak tanıyan bir düzenleme yapıldığını, çünkü HDP’nin 2015’te barajı aşmasıyla AKP’nin tek başına iktidar olma şansını kaybettiğini hatırlattı. AKP’nin 2018’de herhangi bir siyasi partiyi yanına almadan çoğunluğu elde edemeyeceğinin anlaşıldığını, ittifaklara olanak tanıyan düzenlemenin bu şekilde getirildiğini anımsatan Tiryaki, şöyle devam etti: “Kayıt üzerinde yaptıkları hesap tutmadı, karşılarında CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nin olduğu bir ittifak oluştu. İttifak yasası sayesinde, Millet İttifakı 17-18 milletvekili daha çıkarmış oldu. AKP’nin aklı hala 2018’de kalmış durumda. İttifakın içerisinde olmasına rağmen siyasi partilerin aldığı oy oranında Meclis’e teklif getirdiler. Bunun bir kaç tane hedefi var;

* 2018 kayıplarını telafi edebilmek ama bu onların derdine derman olmayacak.

* İttifakın içerisinde olan siyasi partiler, bir milletvekili çıkaracak kadar oy almasa da, aldıkları oy ittifaka yarıyordu. Bu da Millet İttifakı’na dahil olacak partilerin artması durumunda oylarının önemli bir bölümünün boşa gitmesi anlamına geliyor.”

PARTİLER BUNA GÖRE POZİSYON ALIR

Seçime kadar olan bir yıllık sürede, siyasi partilerin buna göre kendilerini ve seçim stratejilerini revize edeceklerini kaydeden Tiryaki, “Dolayısıyla AKP’nin bu mühendislik hesaplarının hiç birisinin tutması mümkün değil” dedi.

HDP’nin de iki yönlü bir çalışmayla hem Kürdistani partiler hem de Türkiye demokrasi güçleriyle sürdürdüğü ve tüm toplumsal kesimleri de kapsayacak ittifak çalışmasına işaret eden Tiryaki, “Bizler de buna karşı mutlaka seçim stratejisini revize ederek seçimlere hazırlanacağız” diye konuştu.

YENİ HALİ DE ANTİDEMOKRATİK

Tiryaki, teklifin içinde tehlikeli ve ciddi antidemokratik maddeler olduğuna da dikkat çekerek, şunları paylaştı:

* Bu seçim düzenlemesinde YSK ile ilgili değil; il, ilçe seçim kurullarıyla ilgili değişiklik yaptılar. İlçe ve il seçim kurulu başkanları ve üyesi olan hakimler, mevcut sistemde en kıdemli hakimlerden belirleniyordu. Yeni düzenlemeye göre; görece en kıdemli hakimler arasında yapılacak bir kura ile belileyeceklerini söylüyorlar. Amaçları, olur da bir haksızlık, bir hukuksuzluk yaşanırsa ve buna karşı siyasi partiler il ve ilçe seçim kurullarına başvurursa bunların bir kısmının önünü kesmek.

* Bütün seçim yasalarında, başbakana, bakanlara ve kamu görevlilerine ilişkin yasaklar vardır. Kamuya ait araçları, kamuya ait kurumları kullanamazlar, il ve ilçelere seçim amacıyla gittiklerinde bir karşılama töreni düzenlenmez, kamu görevlileri seçim çıkmalarına katılamaz. Şimdi yeni bir sisteme geçildiğini ve artık başbakan olmadığı için başbakan ibaresini çıkardıktan sonra seçim yasakları cumhurbaşkanı hariç, geri kalan kamu görevlileri için devam edecek. O, uçan/yüzen saraylarıyla ve kamunun bütün olanaklarıyla, örtülü ve örtüsüz bütün ödenekleriyle seçim faaliyeti yürütebilecek.

HDP HAZIRLIKLARINI TAMAMLIYOR

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, bütün bu düzenlemelerden sonra yurttaşların bu seçimle ilgili kaygı duymamasını isteyerek, şunları ekledi: “Bunlar seçim sonuçlarını etkilemek isteseler de siyasi partiler ve seçmenlerin sandıklara sahip çıkması durumunda asla bunlar para etmeyecek. Muhalefet partilerinin bu konuda yeterli birikime sahip olduklarını düşünüyorum. Biz HDP olarak, bu konuda çok iddialıyız. Çalışmalarımızı da önemli oranda tamamladık. Merkez komisyonlarımızın, her il ve ilçede olan komisyonlarımızın eğitimlerini bitirdik. Kısa bir süre içinde sandık kurulu üyelerimizi ve okul sorumlularımızı belirleyecek hale geleceğiz. Seçim başlamadan çok önce hazır olacağız. Etkili olduğumuz, milletvekili/belediye başkanı çıkardığımız, ilk dört parti içinde olduğumuz yerlerde, bu hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu seçim, sadece bir siyasi partinin değil bütün siyasi partilerin ortak sorumluluğu ve görevi. Dolayısıyla muhalefet partilerinin bu konuda işbirliği yapması çok önemli. Biz, muhalefet partileriyle seçim güvenliği konusunda işbirliği yapmaya hazırız. Eminim muhalefet partileri, seçime giderken önemli girişimlerde bulunacaklardır.”