Türkiye-AB mülteci anlaşması çökmek üzere

Erdoğan iktidarının AB ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Avrupa Birliği’ne geçen mülteci sayısı azalmıyor. 2018’de Türkiye üzerinden gelen mülteci sayısının 50 bini geçtiği açıklandı.

Avrupa Birliği, Türkiye üzerinden gelen mülteci sayısından yeniden endişe etmeye başladı. Almanya’da Pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında yer alan habere göre Avrupa Komisyonu Türkiye üzerinden AB üyesi ülkelere gelen mültecilere ilişkin gizli bir rapor hazırladı.

Bu rapora göre 2018 yılında toplam 50 bin 789 mülteci Türkiye üzerinden AB topraklarına ulaştı. Mültecilerin çoğunun Türkiye, Irak, Suriye ve Afganistan vatandaşlarının olduğu ifade edildi. Bu mültecilerin ağır yükünü ise Yunanistan’ın çektiği belirtildi. Mültecilerden 47.939’u Yunanistan topraklarına ayak basarken, 2.383’ü İtalya’ya, 349’u Bulgaristan’a ve 118’i ise Kıbrıs’a ulaştı.

MÜLTECİ SAYISINDA YÜZDE 22 ARTIŞ VAR

Özellikle Meriç nehrini kullanarak Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin sayısı geçtiğimiz yıla göre iki kat artığı belirtildi. 2017 yılında Türkiye üzerinden gelen mültecilerin sayısının 41 bin olması ve bir yıl içinde yüzde 22 oranında artışın olması Brüksel’i kaygılandırmaya başladı. Avrupa Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Merkezi'nin verilerine göre mülteci akışının çoğu insan kaçakçıları tarafından gerçekleşiyor.

AB’nin üst organı Avrupa Komisyonu’nun raporunun bir benzeri geçtiğimiz hafta Alman İçişleri Bakanlığı tarafından da hazırlanmıştı. Raporda Alman güvenlik birimlerinin Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının işlemediğine dair ciddi endişeleri yer almıştı.

Mülteci anlaşması 2016’da Avrupa Birliği ile Ankara rejimi arasında imzalanmıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, yani Türk devleti sınırlarını daha sıkı kapatacak. Erdoğan rejimi de bunun karşılığında 6 Milyar Euro para alacaktı.

Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yaparken, geçtiğimiz Mart ayında Varna’da yapılan AB zirvesinde geri kalan 3 milyar Euro’nun da en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı aldı. Erdoğan’ın geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’ya yaptığı ziyaretten hemen önce Almanya’nın payına düşen 500 milyon Euro’nun yarısını Ankara’ya vermesi dikkat çekmişti. AKP iktidarı ise mülteciler için aldığı paraları başka amaçlar için kullandığına dair bilgi ve belgeler birçok kez Avrupa basınında yer almıştı.