Erdoğan AB’nin paralarını ‘ustaca’ hortumluyor

Avrupa Birliği (AB)’nin mülteciler için harcanması koşuluyla Erdoğan iktidarına verdiği paraların kayıp olduğu ortaya çıktı. AB’nin denetleme birimleri, Türkiye’ye verilen milyonlarca Euro’nun nereye harcandığını bilmiyor.

Avrupa Birliği yöneticileri ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arasında Varna’da gerçekleşen zirvede tek başarı olarak Brüksel’in Ankara ile yaptığı mülteciler anlaşması öne sürülmüştü. Ancak bu anlaşmanın da kamuoyuna açıklandığı gibi yürütülmediği ve sadece Erdoğan rejimine para aktaran bir musluk dışında bir işe yaramadığı bir kez daha belgelendi.

Anlaşmaya gereği Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Ankara yönetimi de bunun karşılığında 6 Milyar Euro para alacaktı. Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yaparken, Varna’da konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker geri kalan 3 milyar Euro’nun en yakın zamanda verileceğini bildirmişti.

Ancak uluslararası medya kuruluşu “Avrupa Araştırmacı İşbirliği Ağı” (European Investigative Collaborations-EIC) ve Almanca yayın yapan Der Spiegel dergisinin ortak araştırmasına göre mülteci anlaşması hiç de göründüğü gibi parlak işlemiyor. Buna göre mültecilerin harcanması için Türkiye’ye verilen paralar kayıp ve AB’nin ödemelerini yaptığı projeler ise bir türlü hayata geçirilmiyor.

90 MİLYON EURO VERİLDİ, HASTANELER YOK!

Ayrıca şimdiye kadar mültecilere insani yardım amacıyla belirlenen projelerden ancak yarısı hayata geçirildi. Üstelik uygulandığı söylenen bu projeler ise denetlenmiyor. AB'nin mülteciler için kullanılması amacıyla öncelik verdiği hastane ve okullar için Erdoğan rejimi paraları nakit alıyor, ancak inşatlar bir türlü başlamıyor.

Örneğin Kilis'te yapımı öngörülen 300 yataklı hastane için 40 milyon Euro ve Hatay'da 250 yataklı bir hastane için de 50 milyon Euro verildi, fakat her iki hastanenin inşaatı başlamadı. EIC’nin araştırmasına göre okulların durumu da hastanelerinkinden çok farklı değil. Türkiye'nin 14 farklı bölgesinde inşa edilmesi planlanan 39 okuldan sadece 8’nin çalışmaları başladı.

TOBB’A VERİLEN 15 MİLYON EURO’YA NE OLDU?

12 dilde yayın yapan medya kuruluşu EIC’nin özel haberine göre özellikle Türkiye’ye sığınan Suriyeli işletme ve yatırımcılara desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne 15 Milyon Euro’nun nasıl harcandığı belgelenemiyor. Ayrıca Ağustos 2016’da mültecilerin gıda, sağlık hizmeti, ulaşım ve konaklama masrafları için Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne verilen 12 milyon Euro kayıp.

Medya kuruluşu, Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden 12 milyon Euro’nun nasıl harcandığını ve AB’ye harcama karşılığı sunulan faturaların kopyasını istemiş. Ancak müdürlük bu bilgi ve belgelerin paylaşılmasının AB yönetmeliğince “yasak” olduğunu öne sürmüş. Ardından Avrupa Komisyonu ise 12 milyon Euro’nun nasıl harcandığına dair belge ve faturaların kendilerinde bulunmadığı bilgisini verdi.

Üstelik mülteciler için hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi ve yardımların denetlenmesi için Türkiye’ye gönderilen yabancı uzmanların Erdoğan rejimi tarafından istenmediği bilgisine yer verildi. Araştırmada AKP hükümetinin hükümet dışı çalışan sivil toplum kuruluşlarının üyelerine çalışma izni vermediğine dikkat çekildi.

PARALAR AB’DEN, ÖVGÜ ERDOĞAN’A

Araştırmada öne çıkan bir başka ayrıntı ise AB’nin mülteciler için verdiği yardım fonlarıyla inşa edilecek hastane ve okulların AKP iktidarı tarafından kendi icraatları gibi göstermeye çalışması. Başta Erdoğan rejiminin başbakanı Binali Yıldırım olmak üzere birçok bakan-  milletvekili hastane ve okulların yapılacağı bölgeleri ziyaret ederek altyapı çalışmaların Erdoğan’ın emriyle hayata geçirildiğini söylüyor. Üstelik hiçbir şekilde AB’ye atıfta yapılmıyor.