Türkiye Viyana’dan eli boş döndü

Avusturya’nın Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında üye ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen zirvede Türkiye’nin üyeliği sürecinde müzakerelerin yeniden başlanmaması kararı çıktı.

Ekonomik krizle boğuşan AKP iktidarı umudunu Avrupa Birliği’nin üyeliğini yeniden gündeme getirerek, batını desteğine bağlamıştı. Bir süre önce AKP’li bakanlar AB üyelik sürecini yeniden gündeme getirmişlerdi.

Türkiye ile yeniden müzakere sürecinin yeniden başlayıp başlamayacağı konusu Avusturya’nın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında üye ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Viyana’da düzenlenen toplantıda da gündeme geldi. Fakat AKP iktidarı, AB üyeliğini yeniden gündeme getirerek ekonomik kriz karşısında nefes alma girişimi şimdilik sonuçsuz kalacağı gibi.

HAHN: ADAYLIK SÜRECİ BAŞLAMAYACAK

Viyana’da dün gerçekleşen toplantının ikinci bölümünde AB üyeliği için aday statüsünde olan Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya ve Monenegro’nun dışişleri bakanları katıldı. Toplantı sırasında Avrupa Haber Ajansı (APA)’ya konuşan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn “Türkiye ile adaylık süreci dondurucuda kalmaya devam edecek” mesajını verdi.

Ankara-Brüksel arasında yeni bir ilerleme sürecinin başlamayacağını belirten Hahn “Görünürde ne yeni bir fasıl açılacak ve ne de açılan fasıllarda müzakereler süreci kaldığı yerden devam edecek” diye konuştu. Toplantı öncesinde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üyelik sürecinin yeniden başlamasını umut ettiklerini söylemişti.

Viyana’daki toplantısında sırasında basına konuşan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Erdoğan rejiminin başta Alman vatandaşları olmak üzere batılı ülkelerin vatandaşlarına yönelik uyguladığı rehine siyasetine dikkat çekerek “Bu vakaların çözüme ulaşması Almanya ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan bir adım olur” dedi.

Türkiye’nin normalleşme için gereken şartları yerine getirmesi gerektiğini belirten Alman Dışişleri Bakanı, bu konuların 5-6 Eylül tarihleri arasında Türkiye’ye yapacağı ziyarette ele alınacağını söyledi.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Viyana’daki toplantı sırasında AKP iktidarıyla ilişkileri bozulan Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ve Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Stef Blok ile bir araya geldi. Görüşmelerde son iki yılda bu ülkelerle bozulan ilişkilerin yeniden başlayacağı mesajları verildi. Avusturya ve Hollanda, 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumu öncesi AKP mitingleriyle yasaklamaları nedeniyle Ankara ile ilişkiler kesilmişti.

AB YOLUNDA SADECE 1 FASIL KAPATILDI

Avrupa Birliği’ne tam üyelik için Brüksel ile müzakerelere 2005 yılında başlayan Ankara yönetimi tüm başlıklarda tarama süreci tamamlamış durumda. Fakat üyelik yolunda belirlenen 33 fasıl başlığından sadece 16'sı açılırken, şimdiye kadar 1 fasıl kapatıldı. Tamamlanan tek fasıl ise “Bilim ve Araştırma” başlığını taşıyor. Açılan diğer 15 başlıkta ise müzakereler dondurulmuş vaziyette.

AB Komisyonun tavsiyesi ile 8 başlıkta ise müzakereler kısmen askıya alındı. Son iki yılda Erdoğan iktidarının baskıcı ve totaliter bir rejime dönüşmesiyle Brüksel ile ilişkiler kopma noktasında gelmişti. AB’nin Ankara ilişkilerini 2016 yılının Mart ayında imzalanan mülteci anlaşması üzerinden sürüyor.