Tülay Hatimoğulları: Agirî halkı daha da yoksullaştırılmak isteniyor

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında Agirî’nin Bazîd ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı’nda açıklama yaptı.

Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinin girişinde halk tarafından karşılandı. 

Heyet daha sonra sonra sınır kapısına geçti ve burada bir açıklama yaptı. 

Tülay Hatimoğulları, yoksulluğun en fazla olduğu ve gençlerin en fazla göç ettiği kentlerin başında Agirî’nin geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de birçok yerde olmayan uygulamalar burada halkımıza reva görülüyor. Sınır kapısındaki harçlar 150 TL’den 500 TL’ye yükseldi. Karşıya geçen bir insan getirdiği iki paket çayı burada satıyor ve geçimini sağlıyordu ancak devlet buna da göz dikti ve fiyatı yükselti. En önemli sorunlardan biri de İran tarafından geçen yüklerin burada aylarca bekletiliyor olmasıdır. Yine burada gelen eşyaların gümrüklenmesine izin verilmiyor. İhtisas Gümrük uygulamaları adı altında birçok ürün aylarca depolarda bekletiliyor çünkü burada gümrük işlemleri yapılmıyor” dedi. 

Halkın cezalandırıldığı tepkisinde bulunan Tülay Hatimoğulları,  Kentlerimize yatırım yapmadıkları gibi sınır kapısından faydanılmasının da önüne geçiliyor. Bu kapıdan bir geçim elde etmek isteyen insanlar engelleniyor. Yani özel olarak Bazid ve Agirî halkı yoksullaştırılmak isteniyor” dedi. 

Bu uygulamaların halkın daha fazla fakirleştirilmesi için yapıldığını ifade eden Tülay Hatimoğulları, “Ne biz ne TIR sürücü arkadaşlarımız bunu kabul etmeyecek” diye ekledi. 

Sınır kapılarındaki haksız uygulamalardan herkesin rahatsız olduğunu kaydeden Tülay Hatimoğulları, “İhtisas Gümrük Uygulaması kaldırılmalı, geçişler kolaylaştırılmalı, pul harcı kaldırılmalıdır. Sınır ticareti yapan yurttaşlarımız için kota uygulaması kaldırılmalıdır. Memurların keyfi tutumlarını kabul etmiyoruz. Mersin’de uyuşturucu geçtiği zaman TIR’lar bekletilmiyor ama oyuncak getiren, gıda getiren TIR’lar bekletiliyor. Birlikte direnecek ve birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu. 

Tülay Hatimoğulları, ardından halk toplantısına katılmak için tekrar ilçe merkezine hareket etti.