Tunç: Köylüleri 'burayı terk edin' diye tehdit ediyorlar  

AKP Dersim'i yakıyor, doğa aktivistleri, halk ve HDP ise kenti korumaya çalışıyor. Sanatçı Ferhat Tunç, askerin, köylülere bölgeyi terk etmeleri için kağıt imzalatmaya çalıştığını açıkladı.

AKP rejimi, Dersim'de çıkardığı orman yangınlarını söndürmek isteyenleri engellerken, özellikle yangınların yayılmasını hedefledi. 

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 10 kişilik milletvekili heyeti, kente gelerek orman yangınların olduğu bölgeye gitmek istedi ancak bu da asker ve polisler tarafından yollar kapatılarak engellendi. Heyet, Seyit Rıza Meydanı'nda protesto gösterisi ve açıklama yaptı, "Bu sorun sadece bir orman veya ağacın yakılması değildir. Savaş hukukunda bile bunlar yoktur" diyerek, AKP'nin kendisinden olmayan herkese; derelere ve ormanlara bile düşmanlık yürüttüğüne dikkat çekti, yangınların kirli savaşın parçası olduğunu belirtti.

GERÇEĞİ ENGELLEYEN TUNCELİ VALİLİĞİ 

Tuncay Sonel ise valisi olduğu kentin yakılmasında rol oynadı, yangını meşrulaştıracak ve gerçeğin üstünü örtecek açıklamalar yaptı. HDP'lilerin yangın bölgesine gitmesini engellemekle yetinmeyen Tunceli Valiliği'nin, Twitter hesaplarından da HDP'li milletvekillerini engellemesi dikkat çekti!

TUNÇ: ASKER KÖYLÜLERİ KOVMAYA ÇALIŞIYOR!

ANF'ye açıklama yapan Sanatçı Ferhat Tunç, dün Dersim merkeze yakın Pulebargi (Çiğ köyü) bölgesinde dün akşam saatlerinde  başlayan yangının ise Dersim doğa aktivistlerinin olağanüstü çabasıyla kontrol altına alındığına dikkat çekti.

Tunç, "Askerler yayladaki, köydeki insanlara giderek 'burayı terk edin' diyor. Bugün beni arayan bir kişiden bu bilgiyi aldım. Köylülere kağıt imzalatmak istemişler ancak onlar da 'burası bizim' diyerek kağıdı yırtmış" dedi.

AKP'nin bölgeyi insansızlaştırmayı istediğini söyleyen Tunç, "Çözüm süreci döneminde köylerine dönen, buralara yerleşen insanların yaşamlarını engellemeye çalışıyorlar" diye eklerken, Tunceli Valisi'nin de bu politikayı hayata geçirmek için kullanıldığını dile getirdi.

Tunç, "Devlet doğada yaşayan canlıların da hak ve hukukunun olduğunu, bunun uluslararası hukukta güvence altına alındığını hatırlamalı" dedi.

Ferhat Tunç, kamuoyunun daha duyarlı olmasını ve Dersim'e sahip çıkmasını istedi.

ÖNLÜ'DEN ÇAĞRI

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise yazılı bir açıklamayla çağrıda bulundu. "İnsanlığın ortak mirası Dersim, dünyanın gözü önünde yeniden sistematik ve acımasız bir saldırıyla karşı karşıyadır" diyen Önlü, "Burada sadece insanlığa karşı değil, doğa ve bütün canlılara karşı açık bir suç işleniyor" diye belirtti.

Önlü, "Haftalardır devam eden orman yangınlarının söndürülmesine AKP hükûmetinin emriyle silahlı asker ve polis zor kullanarak izin vermiyor. Kentte yaşayan insanlar üzerinde büyük bir baskı uygulanıyor. Kent asker ve polis tarafından ağır silahlarla kuşatmaya alınmıştır. Adeta 1938 yeniden yaşatılmak isteniyor. Dağlar bombalanıyor, kan akıyor ve insanlar ölüyor" dedi.

BM, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, UNICEF, doğa-çevre örgütlerinin sessizliğine de tepki gösteren Önlü, şu çağrıyı yaptı:

"Türkiye metropolleri, Avrupa ve dünyada yaşayan bütün Dersimlilere ve insanlığa acil eyleme geçmeleri için çağrıda bulunuyorum; Dersim özgürlük, demokrasi, kadın-erkek eşitliğinin ve doğaya saygının sembolüdür. Dersim’deki kutsal mekanlara, ormanlara, suya, doğaya, canlıya, kurda-kuşa, mezarlarımıza sahip çıkalım. Dersim dardadır, sesini dünyaya duyurmak sizin elinizde. Günlerdir Dersim’de bu gün de heyetimizin eylemselliği sizde bulunduğunuz yerde ayağa kalkarak birlikte olursak, ortak ses verirsek kentimizi, mezarlarımızı, canlılarımızı ve ziyaretlerimizi kurtarırız.”