Türk devleti kaçırdı, 27 yıldır haber alınamıyor

27 yıl önce Türk devlet güçlerince kaçırılan ve bir daha ulaşılamayan İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 874. haftasında online açıklama yaptı. Açıklamada, 24 Aralık 1994’te İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra 'kaybedilen' Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu öğrencesi İsmail Bahçeci'nin akıbeti soruldu.
Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci, abisinin Levent’te dört kişi tarafından zorla arabaya bindirilip kaçırıldığını ifade etti. Bahçeci, kendilerini telefonla arayan bir kişinin, “Oğlunuzu gözaltına aldılar, sahip çıkın” dediğini belirtti. Telefondan sonra aile olarak savcılığa gittiklerini söyleyen Bahçeci, “Gayrettepe 2. siyasi şubeye gittik. ‘Böyle biri bize gelmedi’ dediler. Hiçbir zaman gözaltına aldıklarını kabul etmediler” dedi.

'ÖNCE POLİS EVİ BASTI, SONRA ABİM KAÇIRILDI'

Abisinin kaçırılması öncesinde polisin iki haftada bir evlerine baskın yaptığını dile getiren Bahçeci, “Sürekli İsmail’i soruyorlardı. ‘Eğer onu biz dışında başkaları bulursa çok kötü olur’ diyorlardı. Hem tehdit edip hem de aile olarak huzurumu kaçırıyorlardı” diye konuştu. Bahçeci, “Devlet İsmail’i kaybetmeyi aklına koymuştu. Her şekilde inkar etti. Aile olarak bunun mücadelesini verdik, veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bütün kayıplar bulana kadar ve adalete teslim edene kadar sesimizi her alanda yükselteceğiz” dedi.
Bahçeci, abisinin kaçırılmadan önce yazdığı “Ana” şiirini de okudu.

'DEFALARCA İŞKENCE GÖRDÜ'

Cumartesi İnsanı Saliha Şanlı, Bahçeci’nin akıbetinin açıklamasını ve korunan faillerinin yargılanmasını istedi. Devletin hukuki yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getiren Şanlı, “Gözaltında kaybetmelerle ilgili yapılan tüm başvurular da sonuçsuz kalıyor" dedi.

Bahçeci’nin katledildiği sırada üniversite gençliğinin kontrol altına alınmak istediğini paylaşan Şanlı, “90’lı yılların başında üniversite öğrencileri, YÖK sistemine karşı demokratik, özerk ve katılımcı bir üniversite talebiyle dernekler kurarak örgütlenmeye başladı. İsmail Bahçeci de bu örgütlenme içinde yer aldı. Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanıydı. Politik eylemleriyle öne çıkan her öğrenci gibi İsmail de ağır baskılara maruz kaldı. Defalarca gözaltına alındı, ağır işkence gördü. 1993 yılında hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve polis tarafından aranmaya başlandı” diye kaydetti.

Bahçeci’nin kaybedilmesinden 1 yıl sonra Ankara’da gözaltına alınan bir kişinin aktarımlarını anımsatan Şanlı, “Bu kişiye, ‘Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz’ demişler" vurgusunda bulundu.