Türk devletince kaybedilen İkram Mihyaz'ın akıbeti soruldu

İHD İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, 27 yıl önce katledilen Tüm Bel-Sen Şube Yöneticisi İkram Mihyaz'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, 5 Temmuz 1994 yılında kaybedilen Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Sendikası (Tüm Bel -Sen) Şube Başkanı İkram Mihyaz’ın akıbetini sordu. İHD İzmir Şube Sekreteri Ali Aydın, "Mihyaz, sendikal mücadelede, demokratik eylem ve etkinliklerde, işçi grev ve direnişlerinde hep en öndeydi. İnsan hakları ve barış mücadelesinin de öncülerindendi. Tüm Bel-Sen’in hem tüzük oluşumuna hem de örgütlenmesine aktif olarak katılmıştı. Bütün söylemlerinde Kürt sorununun demokratik, barışçıl ve siyasal çözümü için sendikaların aktif tutum almasını savunur, bunun gereğini de kendi alanında yerine getirirdi” dedi. 

Mihyaz’ın Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırıldığının altını çizen Aydın, “O gece evine dönemedi ama onun yerine çok sayıda polis evlerine gitti ve İkram'ı sordu. Amaç hedef şaşırtmaktı. Evde İkram Mihyaz'ın eşi, kardeşi ve o tarihte 2 yaşında olan oğlu Heval vardı. Heval şimdi 29 yaşında” diye konuştu. 

İHD ve aile avukatının yaptığı araştırmalar sonucunda, Mihyaz’ın beyaz Tempra marka araçla kaçırıldığı ve sonrasında mavi bir araca bindirildiğinin öğrenildiğini belirten Aydın, şunları ifade etti:

“Manisa yolu Çiçekli köyündeki köylüler İkram'ın öldürülüşünü gördü. Öldüren kişiler İkram'ı orada bırakıp gitmişlerdi. İkram Mihyaz, Yaka köyünde ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla katledilmiş olarak bulundu. Mihyaz’ı öldüren faili meçhul kişiler hakkında, ‘kasten insan öldürme’ suçundan yürütülen soruşturma 2014'de kapatıldı. Eşi Azize Mihyaz takipsizlik kararının kaldırılması için savcılığa dilekçe ile başvurdu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, zaman aşımı süresinin dolduğunu, yapılan araştırmalara karşın suçu işleyenlerin kimliklerinin tespit edilemediği kararını verdi. Adli emanetteki bir adet deforme mermi çekirdeği, bir adet 9 mm çapında boş kovan, Mihyaz’ın üzerinden çıkan kanlı gömleği ve diğer giysilerinin ‘ekonomik değere sahip olmamaları’ ve zaman aşımı dolmuş olması nedeniyle, karar kesinleştikten sonra imha edileceği de belirtildi. Ailesinin ve avukatının tüm çabalarına karşın o beyaz gömlek de imha edildi.”  

Avukat Metin İriz’in yaptığı 2015’teki başvurunun da olumsuz sonuçlandığına dikkat çeken Aydın, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini belirterek faillerin cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti.