Türk devletinin kaçırdığı Taşkaya'nın akıbeti soruldu

Cumartesi Anneleri, Türk askeri ve korucular tarafından kaçırılıp kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için sürdürdükleri eylemin 923’üncüsünü online olarak gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 6 Aralık 1993’te Siverek’te gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu. Eylemde söz alan Taşkaya’nın gelini Ayşe Taşkaya, "Bizim için hukuk yok, adalet yok. Bize yaşatılan zulmü görmezden gelen, bizi bekleyişin belirsizliğine hapsetmek isteyen adalet sisteminin terazisi bozuk” dedi.

DEVLET VE AŞİRET HEDEF ALDI

Taşkaya’nın 42 yaşındaki 4 çocuk babası olarak Siverek’te müteahhitlik yaptığını ve hak ihlallerine uğradığını belirten Taşkaya,  buna karşı çıkan Taşkaya’nın devletin güvenlik güçleri ile Bucak Aşiretinin hedefi haline geldiğini kaydetti. Baskıların artması sonucu ailesi ile İstanbul’a taşındığı bilgisini veren Taşkaya, kendisinin ise Siverek’te kaldığını aktardı. 6 Aralık 1993’te Bağlar Mahallesi’ndeki evine 30 araçlık bir konvoyla gelen asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucuların Taşkaya’yı gözaltına aldığını aktaran Taşkaya, “Onu askeri araca bindirerek götürdü. Ailesi Hüseyin Taşkaya’yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa, valiliğe başvurdu. Askeri yetkililer, gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra Taşkaya’nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Emniyet ise, ‘bizde yok Sedat Bucak’a sorun’ dedi. DYP milletvekili, aşiret reisi- korucubaşı Sedat Bucak ‘Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yoktur, devlet biliyor.’ dedi. Ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı, Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı” diye konuştu.

'HERKESİN ÖNÜNDE KAÇIRILDI AMA SOYUT İDDİA SAYILDI!'

Siverek Cumhuriyet Başsavcılığının kaçırmayı aydınlatmadığını ifade eden Taşkaya, “Hüseyin Taşkaya’nın akrabalarının ve bütün mahallelinin tanıklığında gözaltına alınmasını ailenin soyut iddiası olarak değerlendirdi ve takibata yer olmadığı gerekçesiyle dosyada takipsizlik kararı verdi. Taşkaya’yı kaybedenlere suçlarının üstünü örtme ve sorumluluktan kaçma imkanı verildi. Geçtiğimiz Temmuz ayı ortalarında Urfa’nın Hilvan ilçesi Tutumlu Köyünde bulunan çok sayıda kafatası ve kemik parçaları Urfa'da kaybedilenlerin yakınlarını yeniden harekete geçirdi. Taşkaya Ailesi de İHD Urfa Şubesi ve Urfalı kayıp yakınlarıyla beraber 25 Temmuz 2022 tarihinde Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. DNA incelemesi yapılarak bulunan kemiklerin kimlik tespitinin yapılmasını istedi” diye kaydetti.

Taşkaya, “Kaç yıl geçerse geçsin; Hüseyin Taşkaya için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 224 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.