Tutsak aileleri cezaevlerindeki zulme karşı adliye önünde

Tutsak yakınları, Bakırköy Adliyesi önünde buluşarak, cezaevlerindeki zulmü protesto etti, tutsakları selamladı.

Hasta ve tahliyeleri engellenen tutsaklar için ailelerinin başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, Bakırköy Adliyesi önünde sürdürüldü.

Nöbete Afyon T Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen ve tek kişilik koğuşta tutsak bulunan Hamgin Karakaş’ın annesi Cemile Karakaş, Silivri 3 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi katıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP Bahçelievler İlçe Örgütü yöneticileri de yönetimi destek verdi.

'ÇOCUKLARIMIZ SAHİPSİZ DEĞİL'

Tutsak yakınlarından Fince Akman, cezaevlerinde tutsaklara şiddet uygulandığını belirterek, “Bu yapılanları kabul etmiyoruz. Biz çocuklarımızı onlar için büyütmedik. Çocuklarımız sahipsiz değil. Biz onlara sahip çıkıyoruz. Var olduğumuz sürece de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz adalet, hukuk istiyoruz. Adalet, hukuk, insanlık nerede? Kimse ölmesin, annelerin gözyaşı akmasın istiyoruz. Biz ekmeği, suyu unutsak da çocuklarımızı unutmayacağız. İyi bilsinler, biz korkmuyoruz. Bütün kurumlar, siyasetçiler, avukatlar bize destek olsun. Adalet Bakanı ‘ben adaleti uyguluyorum’ diyor, adalet bu mu? Çocuklarımıza ceza üstüne ceza veriyorlar. Sizin esirleriniz olmuşlar ama biz esirleri size bırakmayacağız. Herkes annesinin çocuğu. Buradan zindanlara binlerce selam” diye konuştu.

Akman, “Vekillerimiz, belediye başkanlarımız neden hapiste? Bizimle derdiniz ne? Annelerin beyaz tülbentlerini görünce korkuyorlar. Ayıp size. Yeter artık” diye tepki gösterdi.

Tutsak yakınlarından Cemile Karakaş ise şunları söyledi: “Emine Erdoğan’da bir annedir bizi anlaması gerekiyor. Eğer vicdanı varsa, elini vicdanına koysun, bizi anlasın. Çocuklarımızı duysun, gözyaşlarımızı görsün, çocuklarımızı serbest bıraksın. Çocuğum 3 senedir benden ayrı. Sabaha kadar camın önünde onu bekliyorum. Emine Erdoğan 3 saat çocuğundan ayrı kalamaz ama ben 3 senedir oğlumdan ayrıyım. Çocuklarımız bir şey yapmadı, masumlar. Bütün masumları cezaevine koymuşlar. Nerede olursa olsun, çocuklarımızın haklarını savunacağız.”

'ÖLDÜRME SİYASETİ!'

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, birçok yerde ailelerin ve annelerin Adalet Nöbeti’nde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülkede yaşanan hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı adalet çığlığını yükseltiyorlar. İnsanlar muhalif olduğu için, Kürt halkı olarak haklarını talep ettikleri için tutukluyorlar. Binlerce kadın arkadaşımız kadın özgürlük mücadelesi verdiği için tutuklu. Cezaevleri adeta ölüm evine döndü. Hasta mahpusların tedavisi yapılmadığı gibi tahliyeleri engellenerek ölüme gönderiliyorlar. Hasta mahpuslar hastanede kelepçelerle muayene ediliyor. Adli Tıp Kurumu düşman hukukuna devam ediyor. İçeride olan arkadaşlarımız ailelerinden uzak yerlere gönderiliyor. Ailelerin çocuklarını ziyaret etmeleri mümkün olmuyor. Cezaevleri adeta intikam aracı haline geldi. Bir kez daha söylüyoruz bu düşman, öldürme, nefret siyasetinden vazgeçin. Artık adalet ve hasta mahpuslara özgürlük istiyoruz.”