Tutsak Gazeteci Uğur için AİHM'e başvuru

Van’da iki kişinin Türk askeri tarafından işkenceye uğramasını haberleştirdikten sonra tutuklanan Cemil Uğur için AİHM'e başvuru yapıldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Hukuk Birimi (MLSA), Van’ın Çatak ilçesinde Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye uğramasının haberleştirilmesinin ardından, 9 Ekim 2020 tarihinde meslektaşları Adnan Bilen, Şehriban Abi ve Nazan Sala ile birlikte tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Cemil Uğur’un tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

Uğur’un avukatlarının AİHM’e yaptığı başvuruda, AYM’nin Uğur’un ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğine yönelik şikayetinin incelemediğine dikkat çekilerek, Uğur’un mağduriyetinin devam ettiği belirtildi. Başvuruda, AİHM’in Uğur’un tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5 ve 10’uncu maddeleri ile birlikte 18’inci maddesi bağlamında değerlendirilmesi talep edildi.

Başvuruda, Uğur’un 13 Eylül 2020 tarihinde MA’da yayımlanan “Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastaneden çıktılar” başlıklı haberi ile işkenceyi ilk duyuran gazeteci olduğu ve meslektaşları ile birlikte yaptığı haberler ile iktidar yetkililerini rahatsız ettiği için hedef gösterildiği kaydedildi.