Tutsaklar hastalıklarıyla baş başa

İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, tutsakların hastalıklarıyla baş başa bırakıldığını söyledi.

Cezaevlerindeki hak gaspları ve ihlallerinin giderek arttığını belirten Av. Mehmet Karataş, en nihayetinde yaşam hakkının ihlaline vardığını kaydetti.

ANF’ye konuşan Karataş, cezaevlerinin çözülmeyen sorunlar yumağı haline geldiğini belirterek, şunları ifade etti: “F Tipi ve devamında yüksek güvenlikli cezaevleri süreciyle mahpusların en temel insani hakları ya askıya alındı ya da tamamen ortadan kaldırıldı. Siyasal iktidarlar değişse de resmi ideoloji mahpuslara karşı hiç değişmedi. Yasal mevzuatın eksikliği ve bilerek yetersiz bırakılması da en önemli sebeplerden biridir. Bu sebepler birlikte değerlendirildiğinde mahpusların cezaevi koşullarında hak ihlallerine uğramaması neredeyse imkansız hale geldi. En yoğun ihlal, sağlığa erişim hakkında gerçekleşiyor. Böylelikle hastalıklarıyla boğuşan tutsaklar, günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma getiriliyor. Hastalıklarıyla baş başa bırakılıyorlar.”

Adli Tıp Kurumu’nun da sağlık kuruluşundan çok siyasi kuruluş gibi hareket edip ‘cezaevinde kalabilir’ raporuyla ölüme sürüklediğini kaydeden Karataş, “İşkence/kötü muamele yasağının, ifade özgürlüğünün, özel hayat gizliliğinin, sağlığa erişim hakkının ve en nihayetinde yaşam hakkının ihlaline varan sonuçlarla karşı karşıyayız” dedi.