Uca: Şengal’in hava sahası uçuşa yasaklanmalı

AKPM Genel Kurulunda konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Türk devletinin SİHA'larının Şengal'i bombaladığını belirterek "Şengal’in hava sahası uçuşa yasaklanmalı" dedi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda, DAİŞ çetelerinin Hesekê saldırısı ve Şengal üzerine konuştu.

Uca, "Êzidîler, 3 Ağustos 2014'te DAİŞ'in saldırısına uğradı. 3 Ağustos 2014'te Êzidîlere yönelik bir katliam yapıldı. Yüz binlerce insan mülteci oldu, yerlerinden edildi. Binlerce Êzidî kadın ve çocuk DAİŞ'in eline geçti. 7 bin kadın ve çocuk kaçırıldı ve köle pazarlarında satıldı. Bugün hâlâ kaçırılan kadınların farklı ülkelerde satıldığını görüyoruz. Şengal'de yüzden fazla toplu mezar bulundu. Bugün kaybolan 7 bin kadından yaklaşık 2.800’ü hâlâ kayıp. Êzidîlere karşı yapılan bu katliam medyanın ve uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleşmiştir" dedi.

Uca, "Şengal'de insanlık suçlarına maruz kalan Şengal halkı yeni bir hayata başlamak için ülkelerine döndü" diyerek, şunları söyledi:

"Êzidîler, öz savunma birimlerini oluştururken, kadın meclisleri kurarken ve Şengal’de yeni bir hayata başlarken Türk hava saldırılarına maruz kaldılar. Türk SİHA’ları tekrar tekrar Êzidîlerin öz savunma birimlerini tehdit edip bombaladı, hastaneler de bombalandı ve çok sayıda sivil öldürüldü. Êzidîlerin Türkiye'ye yönelik hiçbir tehdidi olmadı, Êzidîler Türkiye'ye hiç saldırmadı. Siz Êzidîlerden ne istiyorsunuz? Êzidî soykırımından kurtulanların yaşama ve vatanlarını inşa etme hakları vardır. Uluslararası toplumun en azından yapabileceği şey, onları hava saldırılarından korumaktır. Bu yüzden Şengal’in hava sahasının uçuşa yasaklanması çağrısında bulunuyorum.

'TÜM DÜNYA TEHDİT ALTINDA'

Sayın Başkan, Şengal’in hemen ardından, bugün de Rojava'da, Hesekê'de DAİŞ'in Kobanê’ye yönelik saldırılarının devam ettiğini ve son günlerde yabancı DAİŞ'li tutukluların bulunduğu cezaevinden toplu bir kaçış girişimi olduğunu gördük. 5 binin üzerinde kişi kaçtı. Bu durum bize, onları destekleyen gizli güç odaklarının olduğunu gösterdi. Üstelik DAİŞ militanlarının ellerinde NATO menşeili silahlar vardı. Buradan bu soruyu sormak istiyorum. NATO silahlarının Rojava'da DAİŞ'in elinde ne işi var? Bu sorunla mücadele etmek hepimizin görevidir. Dün Şengal’di, bugün Kobanê, tüm dünya tehdit altında ve bunu burada söylemek istedim."