Van Cumartesi Anneleri : Vazgeçmeyeceğiz, kazanan biz olacağız!

Van’da Cumartesi Anneleri, Kayıpların akıbetini düzenlenen bir basın açıklaması ve oturma eylemi ile sordu.

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Annelerinin 700'üncü hafta eylemine paralel olarak Van’da da anneler ve insan hakları savunucuları bir araya geldi.

İHD öncülüğünde düzenlenen etkinliğe İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, HDP Van Milletvekilleri Tayip Temel, Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan, Barış Anneleri İnsiyatifi, TJA Aktivistleri, DTK Temsilcileri ve kent sakinleri katıldı.

Basın açıklamasında konuşan İHD Şube Sekreteri Serhat Ertak, “İnsan Hakları Derneği (İHD) olarak 27 Mayıs 1995’te başlayan ve 700. haftadır devam eden Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemi vesilesiyle zorla kaybedilen kişileri hala unutmadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

Ertak, “Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, ‘Kayıpların bulunması ve adaletin sağlanması’ talebiyle başlattığımız barışçıl direniş bugün 700. haftasında” diye ekledi.

Yıllar içerisinde Cumartesi insanlarının eyleminin Amed, Batman, Urfa ve Cizre kentlerde de düzenlendiğini hatırlatan Ertak, “700 haftadır, gözaltına alındıktan sonra varlığı inkâr edilen insanlarımıza ne olduğunu soruyor, onları kaybedenlerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ertak şöyle devam etti: “Ancak devlet bugüne kadar gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açığa çıkartacak ve onları kaybedenleri ve insanlığa karşı suç olan bu kaybedilmelerde sorumluluğu olanların yargı önünde hesap vermesini sağlayacak bir adalet sistemini devreye sokmadı. Devletin gücünü sınırlayacak, yurttaşın hak ve özgürlüklerini koruyacak hukuk kurumlarının yokluğu taleplerimizin karşılıksız kalmasına, hakikati bilme ve adalete ulaşma hakkımızın ihlal edilmesine neden oldu.”

Daha sonra söz alan Kayıp yakınlarından Emine Ertak, yıllardır eşini aradığını ve sonuna kadar mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Son olarak basın açıklamasını okuyan İHD Yöneticisi Özlem Altun, şunları söyledi: “700. haftamız vesilesiyle bir kez daha kamuoyunu, Türkiye’de yaygın bir şekilde yaşanmış ve bugüne kadar cezasız bırakılmış gözaltında kaybetme suçuna karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. İnsanlık onurunu hedef alan bu suçun cezasız bırakılmaması için herkesi kayıtsız kalmama sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz. 700. haftamız vesilesiyle bir kez daha ilan ediyoruz: Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüten bizler, hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızı unutmayacağız! Gözaltında kaybedilen insanlarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz! Umudun, direncin, inancın ve haklılığın gücüyle sürdürdüğümüz bu mücadelenin kazananı biz olacağız! 700 hafta önceki talebimizi tekrarlıyoruz: Kayıplar Bulunsun, Failler Yargı Önünde Hesap Versin! Adalet arayışımız sonuç alıncaya kadar devam edecektir.”

Açıklama ardından yapılan sessiz oturma eylemi ile son buldu.