Yakut: B vitamini vermedikleri gibi bir de zorla müdahaleyle tehdit ettiler

Kırşehir Y Tipi Hapishanesi’ndeki tecrit koşullarına karşı 90 gündür açlık grevinde olan oğlu Halil Yakut’un görüşüne giden Gülten Yakut, B vitamini vermemekte ısrar eden hapishane idaresinin bir de zorla müdahale tehdidinde bulunduğuna dikkat çekti.

HAPİSHANELERDE TECRİT

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde dayatılan tecrit koşullarını protesto etmek için sevk talebiyle süresiz açlık grevinde olan tutsaklar Halil Yakut, Vedat Doğan ve Rezzan Şengül’ün sağlık durumu, hapishane idaresi ve revir doktoru tarafından B vitamini alımı engellendiği için kötüleşiyor. 15 Temmuz Pazartesi günü oğlu Halil Yakut’un görüşüne giden Gülten Yakut, ANF’ye konuştu. Yakut, B vitamini vermeyerek çocuklarının sağlık durumunun ağırlaşmasına neden olan hapishane idaresinin bir de zorla müdahale tehdidinde bulunduğunu anlattı.

‘OĞLUM GÜNBEGÜN ERİYOR!’

Mereş merkezli depremlerden en çok etkilenen kentlerden olan memleketi Hatay’dan Kırşehir Y Tipi Hapishanesi’ne her ay mekik dokuyan Gülten Yakut, hukuksuz bir biçimde tutuklanan ve ağır tecrit koşulları nedeniyle açlık grevinde olan oğlu Halil Yakut’un günbegün erimesini çaresizce izliyor. Her ay oğlunu biraz daha zayıflamış olarak gören Yakut, en son 15 Temmuz Pazartesi günü gittiği kapalı görüşte ise artık baş dönmesinden yürüyemez hale gelen oğlunun zorla müdahale tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

‘BENİM GETİRDİĞİM B VİTAMİNİNİ DE VERMİYORLAR’

Yakut, oğlunun açlık grevine başladığından beri gereken B vitamini dozunun ve talep ettiği şekerin hapishane idaresi ve revir doktoru tarafından inatla verilmediğine işaret etti. Hiçbir hapishanede bu keyfi uygulamanın olmadığına işaret eden Yakut, şöyle konuştu: “Diğer hapishanelerde açlık grevinde olanlara B vitamini veriliyor. Ama Kırşehir Y Tipi’nde hapishane idaresi önce B vitaminini piyasada bulamadıklarını öne sürdü. Ben de madem bulamıyorsunuz, ben getiririm dedim, kabul ettiler. Ama 1 aydır getirdiğim B vitaminini de vermiyorlar. Hapishanenin revir doktoru, ‘Fazla B vitamini zararlı’ diyerek engellemiş. TTB faks çekmesine rağmen, ‘Ben TTB’yi tanımıyorum, onların söylediği beni bağlamaz’ diyerek açlık grevinde verilmesi gereken 500 mg B vitaminini sadece 200 mg olarak reçetelendiriyor. Bu da tepki gösteren çocuklarımızı bir de ‘Israr ederseniz 1 dozu da vermem’ diye tehdit ediyor.”

‘HAPİSHANE YÖNETİMİ RESMEN ÇOCUKLARIMIZI ERİTİP ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYOR’

Bu keyfi uygulama nedeniyle oğlunun ve arkadaşlarının sağlık durumunun kötüleştiğini belirten Yakut, “Halil’i Pazartesi gördüğümde rengi sararıp solmuştu. Adeta iğne ipliğe dönmüş. Karnı karnına yapışmış. Konuşmakta zorlanıyordu, sürekli bana, ‘Başım dönüyor, midem bulanıyor’ diye tekrarlıyordu. Yürümekte zorlandığını fark ettim. Baş dönmesinden gözünün karardığını söyledi. Göğsünün sıkıştığını, nefes almakta zorlandığını anlattı. Hapishane yönetimi resmen o kuyu tiplerinde günbegün çocuklarımızı eritip öldürmeye çalışıyor” diye feryat etti.

‘ZORLA MÜDAHALE YERİNE TALEPLERİ KABUL EDİLSİN’

Görüş sonrası B vitamininin gereken dozda verilmesi için görüştüğü hapishane idaresinin zorla müdahale yetkilerinin olduğunu kendisine söylediğine dikkat çeken Yakut, “Hapishane idaresi kendilerine bakanlıktan kağıt geldiğini ve herhangi bir olumsuzluk olduğunda zorla müdahale yetkilerinin olduğunu söyledi. Ben de onlara çocuklarımızın istemediği sürece zorla müdahale edemeyeceklerini hatırlattım. Ama hiç umursamadılar. Ben bunu Halil’e söyleyemedim, sinirlenir ve sağlık durumu daha da kötüye gider diye söylemedim. Ama böyle bir tehlike de var. Zorla müdahale etmek yerine çocuklarımızın talebi kabul edilsin” dedi.

‘TEK TALEPLERİ SEVK OLMAK YA DA AYNI HÜCREDE OLMAK’

Çocuklarının tek talebinin ya sevk olmak ya da aynı hücrede kalmak olduğunu hatırlatan Yakut, ancak bu talebin ısrarla karşılanmadığından yakındı. 4 Temmuz günü oğlu Halil ve iki arkadaşının yan yana hücrelere konulduğuna ama bu sefer de havalandırmaya beraber çıkmalarının engellendiğine işaret eden Yakut, oğlu ve iki arkadaşının bu keyfi durumu havalandırmaya çıkmayarak protesto ettiğini anlattı. “Çocuklarımızın talepleri kabul edilebilir talepler” vurgusunda bulunan Yakut, “Çocuklarımız suçsuz ve hukuksuz bir biçimde tutuklandı. Tecrit içinde tecrit koşullarında kalıyorlar. Taleplerini kabul etsinler ki açlıktan kurtulsunlar” dedi.