Yandaş şirket işçileri ücretsiz izne çıkarıldı

Ataköy-İkitelli metro hattında çalışan 700 metro hattı işçisinin işten çıkarılmasının ardından AKP’ye yakınlığı ile bilinen Aga Enerji, bu sefer de işçileri 1 haftalık ücretsiz izne çıkardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy-İkitelli metro hattı ile Yenibosna ve Çobançeşme metro hattını yapan ve AKP'ye yakınlığı ile bilinen Aga Enerji, Metro durakları arasındaki şantiyede çalışan yaklaşık 700 işçiyi, 9 Ağustos tarihinde hiçbir gerekçe göstermeden işten attı. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinden sonra, şimdi de aynı metro hattının başka bir şantiyesinde çalışan işçiler, ilk iş günü olan Pazartesi, 1 hafta ücretsiz izne çıkarıldıklarını öğrendi. İşçiler arasında yeni bir işten çıkarılma furyasının olup olmayacağı tartışılırken, bayram öncesi işinden edilen ve bayram sonrası ücretsiz izne gönderilen işçilerin akıbeti ise belirsiz.

AGA ENERJİ KİMDİR?

AKP hükümeti ekonomik krizin faturasını işçilere keserken, İstanbul metro hatlarının ihalesinin verildiği şirketler ise büyük bir tartışma konusu olur. Bitiş tarihi 2018 yılı olarak verilmiş olsa da metro çalışmaları hala sonlandırılmadı ve 2019 yılını da bulacağa benziyor. Ataköy-İkitelli metro hattı 2015 yılında ihale edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı’nın açtığı ihalede teklifleri Euro üzerinden verilmişti. Yaklaşık maliyeti 490 milyon 904 bin 389 Euro olan ihaleyi Aga Enerji, 338 milyon 272 bin 200 Euro teklifle kazandı. ‘Esrarengiz Şirket’ olarak tanınan Aga Enerji ile İBB sözleşme imzaladığı sırada bir Euro, ortalama 3.4 TL’ydi.