Yazar Mıgırdiç Margosyan yaşamını yitirdi

"Gâvur Mahallesi ve "Söyle Margos Nerelisen?" kitaplarıyla tanınan Ermeni edebiyatçı Mıgırdiç Margosyan, yaşamını yitirdi.

Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinen Yazar Mıgırdiç Margosyan 83 yaşında yaşamını yitirdi.

Margosyan, 7 Nisan Perşembe günü Kumkapı Patrikhane kilisesinde saat 14.00’te yapılacak törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Margosyan,  son dönemde Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde  yazıyordu.

MARGOSYAN KİMDİR?

Margosyan 23 Ara­lık 1938’de Amed’in Han­çe­pek Ma­hal­le­si’nde (Gâ­vur Ma­hal­le­si) doğ­du. İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Fel­se­fe Bö­lü­mü’nü bi­tiren Margosyan, 1966-1972 yıl­la­rı ara­sın­da Üs­kü­dar Se­lam­sız’da­ki Surp Haç Tıb­re­vank Er­me­ni Li­se­si’nde mü­dür­lü­ğün ya­nı sı­ra fel­se­fe, psi­ko­loji, Er­me­ni di­li ve ede­bi­ya­tı öğ­ret­men­li­ği yap­tı. Da­ha son­ra öğ­ret­men­li­ği bı­ra­ka­rak ti­ca­re­te atıl­dı ancak ede­bi çalışma­la­rı­nı ara­lık­sız sür­dür­dü. Er­me­ni­ce öy­kü­le­rinin bir kısmı Mer Ayt Goğ­me­rı [Bi­zim Ora­lar] adıy­la ki­tap ha­li­ne geti­ril­di (1984) ve bu kitabıyla Eliz Ka­vuk­çu­yan Ede­bi­yat Ödü­lü’nü al­dı.

Yazarın ayrıca Gâ­vur Ma­hal­le­si (1992), Söy­le Mar­gos Ne­re­li­sen? (1995) ve Bi­le­ti­miz İs­tan­bul’a Ke­sil­di (1998), Tes­pih Ta­ne­le­ri (2006) ad­lı Türk­çe ki­tap­la­rı, 1999’da ikin­ci Erme­ni­ce ki­ta­bı Dik­ri­si Ape­ren [Dic­le Kı­yı­la­rın­dan] bulunuyor. Agos, Gündem, Yeni Yüzyıl ve Evrensel’de yayımlanan makalelerinden Zur­na (2009), Kür­dan (2010) ve Çen­gel­li­iğ­ne (1999) kitaplaştırıldı.

Gâ­vur Ma­hal­lesi, Aves­ta Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan Li Ba Me, Li Wan De­ran [Bi­zim O Yö­re­ler] adıy­la Kürt­çe ola­rak ya­yım­lan­dı (1999).

Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir kısmı Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da kitaplaştırıldı.

Yazarın, dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.