Zamları Geri Çek Platformu: Ulaşım haktır, satılamaz!

Zamları Geri Çek Platformu, İBB’nin toplu ulaşıma yaptığı yüzde 40 zammı Mecidiyeköy metrobüs durağında protesto etti: "Pazarlık konusu değildir, ulaşım haktır, zamlar geri çekilsin!”

Zamlar Geri Çek Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ( İBB) toplu ulaşıma yaptığı yüzde 40 zammı Mecidiyeköy metrobüs durağında protesto etti.

HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm’ün katıldığı eylemde, “ Ulaşım haktır, zamlar geri çekilsin” yazılı pankart ile dövizlerin taşındı.

Sık sık, “ Ulaşım haktır satılamaz”, “ Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın”, “ Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atan kitle adına açıklamayı Zeynep Çelik okudu. 

Zeynep Çelik, İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine yapılan son zamlarla tam elektronik bilet ücretinin 7.67 TL, tam abonmanlığın 602 TL , öğrenci abonman ücretinin ise 109 TL'ye yükseldiğini hatırlattı. Minibüs, dolmuş ve taksi fiyatlarının da iki kata yakın zamlandığını belirten Çelik, asgari ücretin 4250 TL olduğu bir ülkede ulaşıma yapılan bu zamların İstanbul halkının ulaşım hakkını fiilen ortadan kaldırdığını vurguladı.

Toplumun iki ayda yoksullaştığını anımsatan Çelik, temel gıdalara, doğal gaza, suya, elektriğe ve akaryakıta gelen zamlarla Türkiye halkının büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında kalan ücretlerle hayatta kalma mücadelesi verir hale geldiğini kaydetti.

Türkiye tarihinde görülmemiş bir ekonomik yıkımla karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Çelik, iktidarıyla muhalefetiyle, merkezi yönetimiyle, yerel yönetimiyle ülkeyi yönetenlerin, yönlendirenlerin bu gerçekten kaçtığını ve hala ümitsiz bir biçimde faizlerle, kurlarla, fiyatlarla oynayarak, “piyasa ekonomisini” bir noktada dengelenebileceği boş ümidini yaydıklarını söyledi. Hepsinin temel sorununun sermayeye dayalı üretim düzenini kurtarmak, sermayeyi rahatlatmak olduğunu belirten Çelik, “Bugünkü ekonomik krizin sorumlusu kamu kaynaklarını talan eden, ülkeyi savaştan savaşa sürükleyen, ülkenin ekonomik alt yapısında kamuya ait ne varsa satıp savan, geçimlik tarımı ve tarımsal nüfusu yok eden, dini istismar etmek için eğitim sistemini mahveden AKP iktidarı ve onun bu halk düşmanı, yıkıcı eylemlerini teşvik eden, destekleyen büyük sermaye ve emperyalist merkezlerdir. Bu krizin üstesinden gelmenin tek yolu, sermayenin değil, emekçi, yoksul halkın çıkarlarını temel alan köklü bir ekonomik yeniden yapılanmadır” dedi.

 AKP'ye karşı ‘Halkın çıkarlarını, demokrasiyi ve özgürlükleri” temel alan bir yerel yönetim vaadiyle İBB’nin halka ulaşım hakkına darbe vurduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: “Ulaşım, özellikle de toplu taşıma bir ‘özel tüketim’ değildir. Halkın çıkarları düşünülmeli ve ona göre planlama yapılmalıdır. Ulaşım özel bir tüketim değildir. Ulaşımda ÖTV kaldırılmalı ve özel halk otobüsleri belediyelere devredilmeli. En temel haklarımızdan birisi olan ulaşım hakkı; işe gidiş ve dönüş saatlerinde parasız olmalı, diğer zamanlarda vergilerden muaf tutulmalı ve halkın yaşamını kolaylaştıracak biçimde ücretlendirilmelidir. Temel haklarımızda gözetilmesi gereken sermayenin çıkarı değildir, halkın çıkarıdır. Bu yüzden ulaşımda da sermaye yararına özelleştirme değil, halkın yararına kamusal bir anlayış uygulanmalıdır. Başta akaryakıt zamları olmak üzere tüm zamların sorunlusu kuşkusuz ki AKP iktidarıdır. Fakat CHP’li belediyeler de bu gerekçeyle krizin faturasını halka kesmemeli, iktidarın suçuna ortak olmamalıdır. Çünkü zamlara kaşı daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı.”

Ulaşım hakkı eğitimin, sağlık, barınma gibi en temel yaşamsal haklarımızdan biri olduğunu hatırlatan Çelik, “Bizler için pazarlık konusu değildir” vurgusunda bulundu. Çelik talepleri şöyle sıraladı: “Zamlara gerekçe olarak gösterilen akaryakıt zamlarına ve ulaşım araçlarının artan bakım-onarım masraflarına karşı yerel yönetimleri korumak için AKP iktidarı derhal toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’yi kaldırmalıdır! Bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılmalıdır. AKP iktidarı tarafından köprülere, otoyollara, havalimanlarına verilen “müşteri” garantileri ile şirketlerinin kasalarına aktarılan milyarlarca liranın halkın ulaşımı için kullanılmalıdır. Krizin faturasını halkın sırtına yıkmaktan vazgeçin. Halkın cebinden alıp şirketlere aktarmaktan vazgeçin. Petrole yapılan zamlar geri alınsın. Toplu ulaşım haktır ve parasız olmalıdır” dedi.