25 Kasım etkinlikleri sürüyor

Belçika’nın başkenti Brüksel, Fransa’nın başkenti Paris’in Villier le Bel Banliyösü ile İsviçre’nin Luzern ve Aarau ile Hollanda'nın Den Haag kentlerinde 25 Kasım vesilesiyle yürüyüş ve seminerler düzenlendi.

Kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenliyor. Yürüyüş, seminer ve panellerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karış Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri yapıldı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de çok sayıda kadın örgütü 25 Kasım vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi. TJK-E üyesi kadınlar da yürüyüşte kendi bayrak, flama ve sloganları ile yer aldı.

SKB’li kadınların da katıldığı yürüyüş saat 13.00’da Adalet Sarayı önünde miting ile başladı. Herkesin kendi dili ile açıklama yaptığı mitingde sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bedenime dokunma” sloganları atıldı. TJK-E'nin 25 Kasım'a ilişkin hazırladığı bildiriler de yürüyüş boyunca dağıtıldı.

Mitingden sonra kadınlar yürüyüş düzenledi. Mirabel kardeşlerin de anıldığı yürüyüş Adalet Sarayı önünde sona erdi.

VILLIER LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villier le Bel Banliyösünde de 25 Kasım vesilesiyle bir panel düzenlendi. Onlarca kadının yanı sıra erkeklerin de dinleyici olduğu panel saygı duruşu ile başladı.

Kadın mücadelesinin tarihsel dönüm noktalarından 25 Kasım’a ve 25 Kasım’dan bugüne değin kadın mücadelesinin toplumsal dinamiklerinin anlatıldığı panelde, kadın kimliği üzerine devlet ve erkek şiddeti de tarihsel olarak ele alındı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi aktivisti Leyla Şoreşger panelde yaptığı konuşmada, “Tarihsel olarak kadın üzerinde yürütülen her türlü taciz, tecavüz, şiddet ve katliam tüm siyasal sosyal ve ekonomik donanımıyla kadın üzerinde bugün de etkisini arttırıp sürdürmektedir” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) başlattığı kampanyaya da dikkat çeken Şoreşger, 5 bin yıllık erkek egemenlikli zihniyetin yarattığı ezber sisteminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü eksenli paradigması ile yıkılması ve değiştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sunumdan sonra dinleyicilerin de görüşlerini dile getirdiği panel sona erdi.

LUZERN / AARAU

25 Kasım vesilesiyle İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YCK-S) tarafından İsviçre kentlerinde “Kadına şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!” temalı paneller bugün Luzern ve Aarau kentlerinde devam etti.

TJK-E’nin “Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!” kampanyası kapsamında 19 Kasım’da başlayan paneller Zürih, Bern, Basel, Wintherthur, Cenevre, Solothurn kentlerinin ardından bugün de Luzern ve Aarau kentlerinde devam etti.

Aarau ile Luzern’de CDK- Lokallerinde gerçekleştirilen, TJK-E aktivistleri tarafından sunumu yapılan panellerde kadına yönelik erkek ve devlet şiddetinin gün geçtikçe toplumsal yaşamın her alanında artarak ortaya çıktığı vurgulandı.

Eril egemenlikçi sistemin kendi geleceğini garanti altına almak için kadının varlığını yok sayarak kadına şiddet sarmalını daha da derinleştirmek istendiği belirtildi.

“Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!” kampanyasının Öcalan’ın felsefesiyle derinleşeceği aktarılırken, kadın özgürlüğünün kadınların birliği ve örgütlülüğünden geçtiği vurgulandı.

Kadının örgütlenmesi güçlendikçe toplumsal sorunlar ve şiddetin bertaraf olacağı aktarılan paneller “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarıyla sonlandırıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de TJK-E’nin “Kadına yönelik şiddet politiktir” şiarıyla başlattığı kampanya çerçevesinde yürüyüş, sunum ve kültürel etkinlik düzenlendi.

Saat 13.30’da Holanda’nın Den Haag kentinde Hofplaats’ta, TJK- Hollanda, Rode Morgen, İran Kadın Birliği, SKB, Feminist Kadın Grubu öncülünde bir araya gelen kitle, kent merkezine yürüdü.

Kent merkezinde kitlesel bir miting düzenlendi. Sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Yaşasın kadın örgütlülüğü”, “Yaşasın kadın birliği”, “Kadına yönelik şiddete son” sloganlarının atıldığı yürüyüş ardından kent merkezinde bir miting düzenlendi. Miting, açıklamanın yapılması ardından sona erdi.

Daha sonra ise Den Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen kültürel etkinlik ve seminer için kadınlar bir araya geldi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte kısa bir tiyatro gösterimi yapıldı.

Seminerde konuşan TJK-E Sözcüsü Aliye Yurdan, “Kadına yönelik şiddet politiktir” kampanyası hakkında kısa bir sunum yaptı.

Kurum temsilcileri de söz alarak mesajlarını vermesi ardından kültürel program ile etkinlik devam etti.