3 kadın siyasetçinin katledilmesi Van’da protesto edildi

3 Kadın siyasetçinin katledilmesi Van’da basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Tuba Hezer, AKP’nin ‘çökertme’ planının başarısızlıkla sonuçlandığını ve direnişin devam edeceğini kaydetti.

Silopi’de önceki gün katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır için KJA, DBP ve HDP tarafından Fegiyê Teyran parkı önünde yapılan basın açıklamasına DBP PM Üyesi Çimen Altürk, DBP Van İl Eş Başkanları Caziye Duman, Münir Aras, HDP Van Milletvekilleri Tuğba Hezer, Nadir Yıldırım, DBP-HDP İl ve İlçe Örgütleri, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri ve yüzlerce kişi katıldı. Kitle açıklama sırasında Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır’ın fotoğrafları ile "Katliamların hesabı elbette sorulacak" yazılı  pankart açarak "Şehid namirin" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı.

Ardından kitle yürüyüşe geçti. Polisin TOMA’lar, panzerler, çevik kuvvet polisleri ile yürüyüşü engellemesi üzerine kitle Cumhuriyet Caddesini trafiğe kapatarak oturma eylemine geçti. Bir süre yolu trafiği kapatarak oturma eylemi yapan halk daha sonra basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, Kürdistan’da bir süredir AKP eliyle kirli bir savaşın yürütüldüğünü belirterek, "AKP kendince bir çökertme planı uyguluyor. Çökertme planının ilk hedefinde de kadınlar var. Kentler yerle bir ediliyor, Bu kirli oyunlarla boyun eğdireceklerini zannediyorlar. Biz ise bugüne kadar nasıl onurlu bir mücadele verdiysek, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Silopi katliamının Sakine Cansızların ölüm yıldönümüne birkaç gün kala gerçekleşmesi gösteriyor ki, bu saldırılarla hedef Kürt kadın özgürlük mücadelesidir. Kürt halkının öz yönetim talebi ise haklı ve meşrudur. Bizler var oldukça direneceğiz ve direnmek yaşamaktır” dedi.

...