8 Mart etkinlikleri sürüyor

Fransa’nın Metz, İtalya’nın Modena ve İsviçre’nin Bern kentlerinde 8 Mart etkinlikleri düzenlendi.

METZ

Fransa’nın Metz kentinde AKP’li faşistlerin engellemelerine rağmen ‘Kadın direnişiyle özgür yaşam kazanacak’ şiarıyla 8 Mart etkinliği düzenlendi.

8 Mart etkinliğine Fransız Komünist Partisi (PCF) Moselle ili temsilcisi de katılarak destek verdi. PCF’nin 8 Mart mesajını ileten temsilci, AKP’lilerin mitingine izin veren Fransız hükümetini sert bir dille eleştirdi.

PCF temsilcisi, Hollanda, İsviçre ve Avusturya gibi birçok ülkenin yasakladığı AKP mitinglerine izin verilmemesini isterken, buna karşı çalışma başlatacaklarını duyurdu.

REFERANDUMDA ‘HAYIR’ DENİLMESİ ÇAĞRISI

Gecede Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Axin Gulo, kadınların 21’inci yüzyılı direnişle karşıladıklarını ve bunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a borçlu olunduğunu söyledi. Kürt kadınlarının Öcalan’ın özgürlük perspektifleriyle adım atmaları gerektiğini söyleyen Axin Gulo, başka türlü özgürlüğün yakalanmasının kolay olmayacağını dile getirdi.

16 Nisan’daki referandumda ‘HAYIR’ denilmesi için çok sayıda nedenlerinin olduğunun altını çizen Axin Gulo, bu amaçla kadınların daha fazla çalışmayı omuzlamaları gerektiğini vurguladı.

Tutsak HDP’li kadın milletvekillerinin mesajlarının da okunduğu 8 Mart gecesinde Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren müzik grubu da sahne aldı.

Gece, ‘Jin Jiyan Azadi’, Biji Berxwedana YPJ gibi sloganlarla son buldu.

MODENA

İtalya’nın Modena şehrinde de 8 Mart vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

8 Mart’ın anlam ve önemine dikkat çekilen konuşmaların yapılması ardından da 16 Nisan’da yapılacak referandum önemine dikkat çekildi.

Çalışma komiteleri kurularak, “hayır” şiarı ile ev ev gezilerek, çalışma yürütüleceği dile getirildi.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde de 8 Mart etkinliği düzenlendi.

Onlarca kişinin katılımıyla Kürt toplum merkezinde gerçekleştirilen 8 Mart etkinliğinin ardından kadın- erkek ilişkileri üzerine seminer ve söyleşi gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına değinildi. Kadına şiddetin çok boyutlu olduğunun da dile getirildiği seminerde, fiziksel baskı, ekonomik baskı, psikolojik baskı ve cinsel baskı hayatın her alanında günlük olarak erkek egemenliği tarafından devam ediyor. Kadına yönelik şiddetin artmasının nedeni, kadınların bilinçlenip ataerkil sisteme karşı mücadelesinin yükseltmesinin sonucu olabileceği belirtildi.

Seminer daha sonra soru cevap kısmının ardından müzik ve halaylarla sonlandırıldı.