İşsever: Kayyum darbesi en çok da eşbaşkanlık sistemimize karşı saldırıdır!

Kayyum darbesinin en çok da yerel yönetimlerde eşit temsiliyeti sağlayan, kadın kurumlarını önceleyen eşbaşkanlık sistemine karşı saldırı olduğunu vurgulayan TJA aktivisti Besra İşsever, “Eşbaşkanlık kırmızı çizgimizdir ve vazgeçmeyeceğiz” dedi.

COLEMÊRG'DE İRADE GASPI

Colemêrg Belediyesi’ne el konulup Kürt halkının iradesinin iktidar tarafından gasp edilmesine yönelik tepkiler ve nöbetler devam ediyor. İrade gasbının en çok kadın kazanımlarına yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Besra İşsever ANF’ye konuştu.

‘KAYYUM GASPIYLA KADININ ADI HER YERDEN SİLİNDİ’

Kayyum gaspının aynı zamanda eşbaşkanlık sistemi başta olmak üzere siyasette kadın temsiliyetini yok etmek için kullanıldığına işaret eden Besra İşsever, atanan kayyumların ilk icraatının kadınların kazanımlarına göz dikmek olduğunu vurguladı. 2016 yılında BDP belediyelerine karşı gerçekleştirilen kayyum gaspıyla, kadınların bir araya gelip sorunlarına çözüm ürettiği kurumların kapatıldığını belirten Besra İşsever, durumu şöyle örnekledi: “Sêrt’te (Siirt) kayyum gelir gelmez kadın müdürlüğü ve kadın merkezi çalışanlarını görevden aldı. Êlih’te (Batman) şiddet mağduru kadınlar için çalışmalarına başlanan Kadın Yaşam Köyü Projesi durduruldu. Batman Kadın Spor Kompleksi, ‘Batman Spor Kompleksi’ne dönüştürüldü, kadınlara yönelik eğitim çalışmalarının tümü sonlandırıldı. Wan (Van) Büyükşehir Belediyesi’ne ait kadın sığınma evi ve Alo Şiddet Hattı kapatıldı. Belediye otobüslerinin kadınlara haftada bir gün verdiği ücretsiz hizmet iptal edildi. Anadilde eğitim veren Perperok Kreşi’nin müfredatı, dili ve adı değiştirildi. Wan Edremit Belediyesi’nin kadın kilim atölyeleri kapatıldı, mor satış noktaları projesi durduruldu. Yine Wan’ın Başkale Belediyesi’ne bağlı kadın atölyesi ve Wan Norşîn (Gürpınar) Belediyesi’ne bağlı kadın kooperatifi kapatılarak, malzemelerine el konuldu. Amed Kayapınar Belediyesi tarafından projelendirilen Kadın Kent Meydanı, kayyum tarafından Kent Meydanı’na dönüştürüldü. Projede yer alan ve kadınların aktif katılımını hedefleyen eğitim ve sanat atölyeleri, fitness salonu ve anfi projeden çıkarıldı.”

‘BELEDİYELER AKP’NİN ARKA BAHÇESİ OLDU’

AKP’nin kayyum atadığı belediyeleri kendi politik arka bahçesi olarak da kullandığına dikkat çeken Besra İşsever, “Amed Kayapınar Belediyesi tarafından Ceren Kadın Derneği’ne tahsis edilen mekan TÜRGEV’e verildi, yine Amed Silvan Belediyesi’ne bağlı Meya Kadın Dayanışma Merkezi, Aile Danışmanlığı Merkezi’ne dönüştürülerek başına yönetici olarak AKP Silvan Gençlik Kolları başkanı atandı, Şirnex, Cizîr ve Silopî’de kapatılan kadın müdürlüklerine ait mekanlar, AKP kadın kollarına tahsis edildi, Kuran kursu ve dikiş kurslarına dönüştürüldü” dedi.

‘EŞBAŞKANLIK KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR!’

Kayyumun yerel yönetimlerde eşit temsiliyeti sağlayan, kadın kurumlarını önceleyen eşbaşkanlık sistemine karşı bir saldırı konsepti olduğunu kaydeden Besra İşsever, Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe’nin görevinin gasp edilmesinin bunun en güncel ve somut göstergesi olduğunu vurguladı. Batı belediyelerinde görevden alma olduğu takdirde, belediye meclisinin seçtiği kişinin boşalan yere getirildiğini hatırlatan Besra İşsever, şunları kaydetti: “Bizim zaten eşbaşkanımız var. O da, demin de belirttiğim gibi Viyan Tekçe’dir. Normalde onun belediye başkanlığı görevini yürütmesi gerekiyor. Ama Kurdistan’da iktidar bunu yok sayan bir yerde duruyor ve Tekçe yerine valiyi kayyum olarak atıyor. Kayyum Kurdistan’da kadınları eve hapsetmek isteyen zihniyetin ürünüdür. Bu açıkça hem Kürt halkının iradesini yok saymaktır, hem de kadın mücadelesine ket vurmaktır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Eşbaşkanlık bizim kırmızı çizgimizdir ve vazgeçmeyeceğiz. Kimliğimizle, eşit temsiliyetimizle kazanımlarımızı kimseye gasp ettirecek değiliz ve bu perspektifte mücadelemizi yükselteceğiz.”