GÖRÜNTÜLÜ

‘Öz savunma özgürlüğün garantisidir’

Amûdê’deki Kadın Evi’nin kurucularından Hamdiye Abdullah, “Öz savunmasız kadın, kazanımlarını koruyamaz. Öz savunma güçlendikçe özgürlüğümüz garanti altına alınmış olacak” dedi.

KADININ ÖZ SAVUNMASI

Kadınların acılarının, direnişlerinin ve mücadelelerinin ortak olduğunun bilincine varan Hamdiye Abdullah, öz savunmanın örgütlülükle güçleneceğini söyledi.

Hamdiye Abdullah, Amûdêli ve 53 yaşında. 1985’te Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne gönül veren Hamdiye Abdullah’ın ailesi, uzun yıllardır Kürt halkı davası ve halkların mücadelesi için emek veriyor.

Amûdê’deki Kadın Evi sorumlularından Hamdiye Abdullah, Yekîtiya Star’dan Kongra Star’a, Kadın Evi’ne kadar çalışmalarda yer aldı.

ANF’ye konuşan Hamdiye Abdullah, 1985’te ailesi aracılığıyla Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıdığını belirterek, şunları söyledi: “Benden küçük olan kardeşim, talebelerle okulda tanışmıştı. Arkadaş olmuşlardı. Talebeler evimize gidip gelmeye başladı. Öncelikle yaşam tarzları dikkatimi çekmişti. Ayrıca Kürt olduğumuzu biliyordum. Kürt halkının da haklarının olduğunu ama sürekli ezilen halk olduğu gerçekliğini de yakıcı bir şekilde hissediyordum. Apocular, -o dönemde ‘talebe’ diyorlardı- Kürt halkı için mücadele ediyorlardı, Kürt halkının davasını savunuyorlardı. Kürt halkının ve Kurdistan’ın yok olmaması için canla başla direniyorlardı. Kadınların mücadelesi de oldukça dikkat çekiciydi. BAAS rejiminin Kürtlere özel uyguladığı soykırım politikası nedeniyle ne ana dilimizi konuşabiliyorduk ne de ana dilimizde yazabiliyorduk. Kürt olduğumuzu bile söyleyemiyorduk. Bir şehidimizin fotoğrafını bile duvarımıza asamıyorduk. Kürt Özgürlük Hareketi de tam olarak bunun için mücadele ediyordu.”

HER KESİME ULAŞIYORDUK

Qamişlo’da 2004’teki serhildanla birlikte mücadelenin daha güçlü kılındığını kaydeden Hamdiye Abdullah, “Cephe çalışmalarında broşür dağıtıyorduk. Farklı farklı yöntemlerimiz vardı. Yardım topluyorduk. Böylece her kesime ulaşıyorduk. Özellikle kadınların yoğun olduğu tarla, terzihane vb. yerlere giderek, örgütlülüğümüzü güçlendiriyorduk. Amûdê bir köy kadar küçük bir yerleşim alanı. Halkı, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Tarlayı süren, hayvanlarını otlatan halka ulaşıyor; hem yardım ediyor hem Kürt Özgürlük Hareketi’ni anlatıp  broşürleri dağıtıyorduk” şeklinde konuştu.

KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE

Erkek egemen zihniyetin himayesine girmeyi reddeden Hamdiye Abdullah, şunları dile getirdi: “Küçük yaşlardayken, babam vefat etti. Evin en büyük çocuğuydum. Annemle kardeş olmuştuk. Topluma karışınca kadının çektiği acılara direkt şahit oluyordum. Kadın, bir erkeğin himayesi dışına çıktığı an karalanıyordu, yok sayılıyordu ve başına gelmeyen kalmıyordu. Toplum, kadının sesini bastırmak için elinden geleni yapıyordu. Gördüğü şiddet, zulüm ve kadının ‘tamamlanmamış, eksik bir varlık’ görülmesini hazmedemiyordum. Hayatımı bir erkekle yaşamaya adamaktansa ailemle yaşamayı tercih ederek kendi ayaklarımın üzerinde durdum ve özgürlük mücadelesi verdim. Bu da beni Kadın Özgürlük Mücadelesine hizmet etmeye yöneltti.”

KADIN EVİ’Nİ AÇAN KADINLARDAN

Amûdê’de 2011’de kurulan Kadın Evi’nin kuruluşunda yer alan dört kadından biri olan Hamdiye Abdullah, o dönemleri şu sözlerle anlattı: “22 kadın Amûdê’de Yekîtiya Star faaliyetleri için halk tarafından seçilmiştik. Her geçen gün çalışmalar genişliyor ve sorunlar daha da artıyordu. Dolayısıyla Kadın Evi açma kararı alındı. O dönemin şahitlerinden ve doğrudan Kadın Evi’nin açılması için hizmet eden kadınlardan biriyim. Toplumun tepkilerine maruz kalmıştık. ‘Kadın Evi de nedir’ diyenler çok olmuştu. Kadının bir kurum ve kuruluşunun olmasına tahammül edemeyen bir zihniyetin saldırılarıyla başa çıkmak kolay olmadı. Kadın Özgürlük Mücadelesinin tecrübelerinden faydalanarak bugünlere geldik. Benimsenmeyen, kabul görülmeyen, küçük görülen, dışlanan Kadın Evi, zamanla iki cinsin bir araya gelerek aile sorunlarını tartıştığı, çözüme kavuşturduğu yer halini aldı. Bu da kadınların süreklileşen mücadelesi sayesinde oldu.”

ÖZ SAVUNMA DİRENİŞİN ADIDIR

Kadın öz savunmasın kadın dayanışmasıyla bir üst seviyeye ulaşacağını dile getiren Hamdiye Abdullah, şunları ekledi: “Her kadın bir diğer kadında gizlidir. Kadınların çektiği zulüm, gördüğü baskı birdir. Aynı zamanda kadının direnişi de ortak olmalıdır. Direnen kadın özgürleşen kadındır. Öz savunma kadının direnişinin adıdır. Öz savunmasız kadın, kazanımlarını koruyamaz. Dolayısıyla öz savunma güçlendikçe özgürlüğümüz garanti altına alınmış olacak.”