‘Özgürlüğe Ses Ver’ eylemleri: Tecridi kırmak için mücadelede diretelim

Tutsak yakınları öncülüğünde sürdürülen "Özgürlüğe Ses Ver" eylemlerinde 40 ayı aşan İmralı tecridine, zindanlardaki hukuksuzluklar karşı her kesimin güçlü bir şekilde ses çıkarması istendi.

TECRİDE SON VER EYLEMLERİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılması talebiyle birçok kentte “Tecride son ver” şiarıyla eylem düzenlendi.  

WAN

Wan TUHAY-DER ve tutsak yakınları öncülüğünde “Tecride son ver” eylemi yapıldı. DEM Parti Rêya Armûşê ilçe binası önünde yapılan açıklamada “Tecride son verin” ve “Deng bidin zindanan” pankartları açıldı. Eyleme sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Wan TUHAY-DER adına açıklamayı yapan Aziz Güven tecridin insanlık suçu olduğunu vurguladı. Ulusal ve uluslararası mevzuat gereği, tutsakların avukatları ve aileleri ile görüşme hakkının engellenmesinin hukuki bir izahının olmadığını belirten Güven, “İmralı hukuksuzluk sistemi Türkiye’deki adaletsizlik sisteminin, keyfiliğin bir göstergesidir. Bu mutlak tecrit ile kendini gösteren bu hukuk dışılığın dünyada eşi ve benzerinin olmadığı ortadadır. Adalet Bakanlığı binlerce avukatın defalarca yaptığı başvurulara hukuki bir yanıt vermemiştir. Sayın Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın avukatları tarafından süreç içerisinde yapılan tüm hukuki girişimlerin sonuçsuz kalması, iktidarın hukuksuzlukta ısrarıdır” dedi.

Hukuksuzluğa karşı başta barolar ve insan hakları kurumları olmak üzere tüm demokratik kitle örgütlerinin tutum alması gerektiğini sözlerine ekleyen Güven, “40 ayı aşan bu tecride, cezaevlerindeki hukuksuzluk politikalarına ve hak ihlallerine karşı her kesim güçlü bir şekilde ses çıkarmalıdır. Tecrit ve hukuksuzluk herkesi tehdit etmektedir. Bu ülkedeki tüm krizlerin ana sebebi çözümsüzlük ve tecrit politikalarıdır” diye konuştu.  

Açıklama, oturma eylemi ve “Bijî berxwedana Îmralı”, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla son buldu.

ADANA

Adana'da tutsak yakınlarının “Tecride son ver” şiarıyla başlattığı eylem 12’nci haftasını geride bıraktı. Polis, kitlenin bir araya geldiği AKP Adana il binasının çevresini bariyerlerle kapatırken, engelleme girişimine karşın Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti, Akdeniz  Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER),  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri, açıklama ve oturma eylemi gerçekleştirdi. 

DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, İmralı tecridinin son bulması için AKP binası önünde olduklarını belirterek, polisin engelleme girişimini eleştirdi. İmralı tecridinin "suç ve hukuksuz" olduğunu  vurgulayan Aydemir, bu ülkede tüm sorunların kaynağının İmralı tecridi olduğunu belirtip sorunların çözümü ve "hukuksuzluğa" son verilmesi çağrısı yaptı.

Açıklama “Bijî berxwedana zindanan", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Siyasi tutsaklar onurumuz" sloganlarıyla son buldu.

MERSİN 

Mersin'de tutsak yakınlarının “Tecride son ver” şiarıyla başlattığı eylem 12’nci haftasına girdi. Tutsak yakınları ve DEM Partililerini katıldığı eylemde “Tecride son ver” pankartı açıldı.  Eyleme katılanlar Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri giydi. AKP il binasına yürümeleri polislerce engellenen kitle, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde oturma eylemi yaptı. 

Burada söz alan DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesinin Türkiye’de birçok sorunu bitireceğini belirtti. Aşan, “Tecritte ısrar savaşta ısrar etmektir. Tecritte ısrar edenler Türkiye’de hiçbir sorunun çözülmesini istemeyenler, bu sorunlardan nemalananlardır. İmralı Ada Cezaevi’nden başlayarak bir bütünen tüm toplumu etkileyen tecrit, ancak kararlı mücadelede direterek kırılabilir. Başta sayın Abdullah Öcalan olmak üzere cezaevinde tutulan siyasi tutsakların uğradığı hak gaspı giderilene kadar, mutlak tecrit sona erene kadar mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

MÊRDÎN

Mêrdîn’de de Barış Anneleri ve tutuklu yakınları ile siyasetçiler AKP il binası önünde bir araya geldi. DEM Parti Mêrdîn Milletvekili George Aslan’ın da katıldığı eylemde "Tecride Son Ver" pankartı açılarak, "Bîjî berxwedana zindana", "Tecride son ver adaleti uygula" sloganları atıldı. Tutsak aileleri adına konuşan Fettah Tekin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkat çekerek, "Haftalardır tutsak yakınları olarak bu tecridin son bulması için eylemdeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde eşi ve benzeri olmayan bir tecrit sistemi ile karşı karşıyayız. Bizler de tutsak aileleri olarak bu tecridi kınıyoruz" dedi.

Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili George Aslan, aylardır gündemlerinde tecrit olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 40 aydır Sayın Abdullah Öcalan üzerinde çok ağır bir tecrit var. Sadece 40 ay değil tutuklandığından bu yana tecrit altında ama son 40 aydır derinleşti. Sayın Öcalan sıradan bir insan değil. Milyonlarca insan 'Sayın Öcalan benim irademdir' diyerek imza kampanyaları gerçekleştirdi. Devlet görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak devletin amacı çözüm değildi. Devlet yetkililerine sesleniyoruz; Bugüne kadar bu tecritle elinize ne geçti? Sorun olduğu gibi duruyor. Tutsak aileleri de tutsaklar gibi eylemdeler. Şimdiye kadar tüm talepler barış içindi, çözüm içindi. Tahliye edilmesi gereken tutsaklar tahliye edilmiyor. Bir insan ömrünün 30 yılını cezaevinde geçirdikten sonra teslim olur mu? Bu insanların özgürlük talebi var. Ortada bir Kürt Sorunu var. İster kabul edin ister etmeyin, adı budur. Gelin geç olmadan bu sorunu birlikte çözelim. Adalet Bakanına da çağrımız, bu tecridi bir an önce sonlandırın" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleşti. Eylem, daha sonra sloganlar eşliğinde son buldu.