Üç günde sekiz kentte 8 kadın cinayeti, 2 şüpheli ölüm

Son üç günde, aralarında Amed, İzmir ve Adana’nın da olduğu sekiz kentte kadına yönelik şiddet olaylarında en az 8 kadın erkekler tarafından katledildi. İki kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

ADANA

Adana'nın Seyhan ilçesinde, 22 Haziran Cumartesi günü Hakim Eba (23), boşanma aşamasında olduğu Şükran Eba'yı (19), kayınbiraderi Muhammet Erat'ı, kayınvalidesi Leyla Erat'ı ve kayınpederi Turgut Erat'ı katletti. Katil, yeni doğan çocuğunu alarak olay yerinden kaçtı.

İZMİR

22 Haziran Cumartesi günü İzmir'in Konak ilçesinde Rıdvan Kahraman (32), eşi Fatma Kahraman'ı ateşli silahla ağır yaraladı. Hastaneye kaldırılan Fatma Kahraman, kurtarılamadı. Fail, Denizli Otobüs Terminali’nde polis tarafından yakalandı. Aynı gece Sedat Mertoğlu (38), boşanma aşamasında olduğu Gülsüm Mertoğlu'nu (33) kesici aletle yaraladı. Gülsüm Mertoğlu da hastaneye kaldırılmasına rağmen yaşamını yitirdi. Hırsızlık suçundan çok sayıda kaydı bulunan Sedat Mertoğlu’nun yakalanması için çalışmalar sürdüğü belirtildi. 

BALIKESİR

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 22 Haziran Cumartesi günü Cevri Gökyıldız (62), eşi Maizer Gökyıldız'ı (55) ateşli silahla katletti. Katil daha sonra silahı kendisine doğrultarak ateş etti. Gökyıldız, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 

ANTALYA

Antalya’da 23 Haziran Pazar günü Abdülkadir Kocaoğlu, boşandığı Ayten Çağıran’ı kesici aletle vahşice katletti. Katil, olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alındı.

AMED

23 Haziran Pazar günü, Amed'de Hilal Kar isimli kadın, imam nikahlı olduğu M.D. tarafından ateşli silahla katledildi. Saldırı ardından kaçan katilin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

DÎLOK

Dîlok'un Ereban ilçesinde 23 Haziran Pazar günü Mehmet Emin Mercandağı, eşi Fatma Mercandağı’nı ateşli silahla katlettikten sonra jandarma tarafından gözaltına alındı.

COLEMÊRG

Colemêrg'de ise bir süredir kendisinden haber alınamayan Kübra Gültekin'in cenazesi Zap Suyu'nda bulundu. Ölüm nedeni henüz belirlenemedi ve olay şüpheli olarak değerlendiriliyor.

RIHA

24 Haziran günü Riha'nın merkez Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yaşayan N. K. (56) adlı kadın, evinde şüpheli şekilde ölü olarak bulundu. N. K.'nin cenazesi, otopsisi yapılmak üzere Urfa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olaya dair soruşturma başlatıldı. 

HER AY ONLARCA KADIN KATLEDİLİYOR

Cezasızlık politikasının hakim olduğu Türk devlet sisteminde her ay onlarca kadın katledildiyor. 

JINNEWS Mayıs ayı şiddet çetelesinde, geçen ay en az 34 kadın ve 8 çocuğun katledildiğini, 18 kadın ve 2 çocuğun şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini belirtmişti. Nisan ayında ise en az 30 kadın erkekler tarafından katledilmişti. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre sadece 2023 yılında en az 315 kadın katledildi, 248’i şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. JinNews ise 2023’te en az 320 kadının katledildiğini tespit etti. Kadın haklarını her fırsatta ortadan kaldırmaya çalışan AKP iktidarı döneminde, cezasızlık politikası hüküm sürmeye devam ediyor.