GÖRÜNTÜLÜ

Abya Yalalı feministlerden “Topluluğa Dönüş Karavanı”

Abya Yala feministlerinden oluşan bir delegasyon, “Abya Yala'dan Kurdistana Konfederalizmi Örüyoruz” sloganı ile geçtikleri her ülkede kadın örgütleri ile buluşacak.

ABYA YALALI FEMİNİSTLER

Abya Yala feministlerinin çağrısıyla aralarında Arjantin, Uruguay, Şili, Meksika, Pais Basque, Bolivya, Meksika ve Honduraslı feministlerin olduğu bir delegasyon, Kürt halkının dostu Ixim Xulewli Lolita Chavez'in topraklarına dönüşüne eşlik etmek için bir delegasyon oluşturdu.

22 Haziran itibarıyla Chiapas'ta başlayan “Topluluğa Dönüş Karavanı” açılışı, özgürlük için yaşamlarını yitiren ve global egemen güçler tarafından topraklarından edilen halklar anısına bir seremoni ile başladı. Oluşturulan delegasyon, geçtikleri bütün alanlarda “Abya Yala'dan Kurdistan'a Konfederalizmi Örüyoruz” sloganı ile bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Delegasyonun ikinci durağı başkent Mexico City olacak. Ardından Honduras COPINH'in ev sahipliğinde etkinlikler yapılacak ve 2016’da katledilen Honduras'ın ödüllü çevrecisi, aktivist ve yerli hakları savunucusu Berta Caceres'in mezarı ziyaret edilecek. Ardından Guatemala'ya geçecek delegasyon, burada da iki gün boyunca etkinliklerine devam edecek. 

Delegasyon, dünya halklarının Demokratik Konfederalizmi’nin örülmesi amacıyla geçtikleri her yerde kadın örgütlerine çağrıda bulunarak konu ile ilgili seminerler gerçekleşecek.

Ataerkil kapitalist sistemin halkların yapısını bozmak için sistematik olarak yürüttüğü yerinden etme politikaları; özellikle kadınların hedef gösterilmesi, sınır dışı ve sürgün edilmesi; halkların mücadelelerine cevap olacak bir feminizmin geliştirilmesi; onurlu bir yaşam için halkların ve kadınların Demokratik Konfederalizmi’ni geliştirmek konuları seminer ve tartışmaların ana konusunu oluşturacak. 

Delegasyonda Lolita Chavez, Adriana Guzman, Claudia Corol, Bertita Zunega gibi tanınmış feminist, aktivistler yer alıyor. 

LOLITA CHAVEZ KİMDİR?

Rahibe Aura Lolita Chávez, şu anda tanınmış bir aktivist ve doğal kaynakların korunması mücadelesinde dünya çapında bir referans; kendisinin de söylediği gibi Maya Kiche halkı için doğa, yaşam ağının tüm yollarıyla bağlantılıdır, çünkü her şeyin yaşamı ve ruhu vardır. Lolita, sosyal aktivizmi ve toplum savunucusu rolü nedeniyle kriminalizasyona ve birkaç suikast girişimine maruz kaldıktan sonra, kapitalist güçler tarafından Guatemala olarak adlandırılan Ixim Ulew'i terk etmek zorunda kaldığı 2017'den beri sürgünde yaşıyor.