Adalet Bakanı'na soruldu: 'Ayşe Öğretmen'in hangi sözü suç?

HDP, 'çocuklar ölmesin' dediği için hakkında soruşturma açılan Ayşe Çelik'in hangi sözlerinin suç teşkil ettiğini sordu.

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Ayşe Çelik isimli öğretmenin bir televizyon programına telefonla bağlanarak "Çocuklar ölmesin" dediği için hakkında soruşturma açılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yazılı soru önergesi veren Aydoğan, "7 Haziran 2015 tarihinden bu yana en ufak bir barış talebi terörize edilmekte ve terör propagandası muamelesi ile karşılaşmaktadır. Son olarak Doğan Medya Grubu kanallarından Kanal D'de yayımlanan bir eğlence programına bağlanan, Ayşe Çelik adlı bir öğretmen 'Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın, Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka' diyerek yaşanan katliamlara tepkisini göstermiş ve en insani duygularla destek istemiştir."
Aydoğan, Çelik'in AKP medyası tarafından hedef gösterildiğine dikkat çekerek, "Çocukların, annelerin ölmemesi talebinde bulunan ‘Ayşe Çelik’ hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör örgütü propagandası’ suçundan soruşturma başlatılmıştır" diye kaydetti.

'HANGİ HUKUKİ GEREKÇELERLE?'

HDP'li Aydoğan, Bakan Bozdağ'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Ayşe Çelik hakkında linç kampanyası başlatılmış ve iktidara yakın medya tarafından ‘terör propagandası’ yaptığı iddiasıyla Ayşe Çelik hedef gösterilmiştir. Bu anlamda ihbar veya şikâyet üzerine ya da re’sen  başlatılan soruşturma kapsamında Ayşe Çelik’in suçu işlediği kanısına hangi hukuki gerekçelere dayandırılmıştır?

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir şikâyet veya ihbar ya da re’sen başlatılan soruşturmalar kapsamında yalnızca havuz medyası tarafından hedef gösterilen kişi veya kurumlara ilişkin bir soruşturma başlatılması ‘adli mekanizmanın’ bağımsızlık ilkesine gölge düşürmemiş midir? 

Ayşe Çelik ‘Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın, Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka' çok insani bir şekilde destek talebinde bulunmuş ve yaşananların görünür kılınmasını istemiştir. Bu bağlamda, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘terör örgütü propagandası’ gerekçesiyle suç teşkil eden beyanlar hangileridir?

Bakanlığınız yönetmeliklerinde ‘…çocuklar ölmesin, anneler ölmesin’ şeklinde bir talep terör örgütü propagandası niteliği mi taşımaktadır? 

'…Çocuklar ölmesin' söylemi üzerine başlatılan soruşturmadan hareketle Bakanlığınızca özelikle Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi Çocuk Hakları konusundaki uluslararası düzenlemeler bu bağlamda terör örgütü propagandası olarak mı kategorize edilmektedir?"