Amed'de yüzlerce kadın, direnişe desteğe çağırdı

Amed'de kadınların öncülüğünde 'Kadın katili devlet' sloganı ile yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, öz yönetimleri sahiplenme çağrısı yapılırken, katliamlara sessiz kalanlara da tepki gösterildi.

Amed'de kadınların öncülüğünde 'Kadın katili devlet' sloganı ile yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, öz yönetimleri sahiplenme çağrısı yapılırken, katliamlara sessiz kalanlara da tepki gösterildi.

Amed'de KJA öncülüğünde 'Kadın katili devlet' sloganı ile yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata ve yüzlerce kadın katıldı. Devlet tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte 'Kadın, yaşam, özgürlük', 'Çizgimiz Beritan, Önderimiz Öcalan' sloganlarını atan kadınlar DBP il binasından Koşuyolu'na yürüdü.

'İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ, AVRUPA VE MUHALEFET SUSUYOR!'

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan KJA Üyesi Derya Özgül, "Tüm dünyanın gözü önünde bir katliam yaşanıyor. Sokaklarımıza, mahallelerimize, okullarımıza hatta evlerimizin içlerine kadar bombalar atılıyor. Evlerimiz yakılıp yıkılıyor, geleceğimiz ve hayatlarımız yok ediliyor. Dünya ise bu zulmün karşısında sessiz kalıyor" dedi.

Özgül, "JÖH-PÖH çoluk çocuk, kadın ayrımı gözetmeden tüm sivilleri hedef seçerek tek tek katlediyor. Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, Birleşmiş Milletler, Avrupa ve en önemlisi de muhalefet susuyor" diye tepki gösterdi.

"Söz konusu Kürtler olunca yasaması-yürütmesi- yargısı- muhalefeti-medyası ortaklaşıyor" diyen Özgül, "Medya katliamları örtbas ediyor. Cizre, Silopi, Şırnak, Nusaybin, Sur, Silvan ve İstanbul’da kentlerin altı üstüne getirildi ve insanlar katledildi. Kalanlar ise aç, susuz bırakılıp ölüme terk ediliyor" ifadelerini kullandı.

'KATİL DEVLETTİR'

Özellikle kadınların keskin nişancılar tarafından hedef gözetildiğine dikkat çeken Özgül, "Katili aramayın. Katil JÖH, PÖH ve devlettir" dedi.

JÖH ve PÖH tarafindan okullarda çekilen fotoğrafları hatırlatan Özgül, "Çocuklarımızın hayatlarına el koydular, evlerini yakıp yıktılar. Okulda yazı tahtalarına, 'JÖH - PÖH bir hışımla geldi geçti',  'Türksen öğün değilsen itaat et' gibi yazılar yazdılar" dedi.

'ÖZ YÖNETİM DİRENİŞLERİ SONUNA KADAR SAHİPLENİLMELİ'

Devletin kadınlara vahşet boyutuna varan politikalarla yaklaştığına dikkat çeken Özgül, şöyle devam etti:

"Devlet Ekin Van’ı katledip bir meydanda çırılçıplak soyduktan sonra “SS” kılığında gülerek tarihe hatıra pozu verdi. Gülücükle devam eden hatıra pozu devletin duvarında asılı kaldı. Yaratılmak istenen bu korku karşısında kadınların direnişi insanlığın yeni umudu oluyor.

Öz yönetim direnişleri sonuna kadar sahiplenilmeli. Ağır bedeller ödedik ve ödüyoruz. Öz yönetim kadının iradesidir, öz yönetim kadının erkek egemen zihniyete karşı var olmasıdır. Gelin hep birlikte direnişi ve mücadeleyi yükseltelim. İnsanlığın yeni umudunun kendi kendini yönetmek olduğunu dünyaya gösterelim. Kürdistanlı kadınlar yalnız değildir. Tarih her zaman direnenlerin tarihidir."

YİĞİTALP: BU HALK HESABINI SORACAK!

Yiğitalp ise eylemdeki konuşmasında, "Dört aydır Kürdistan coğrafyasında devlet kadınları, çocukları, yaşlıları hatta anne karnındaki bebekleri öldürülüyor. Tek devlet, tek millet mantığı insanları katlediyor. Katlettiği gençlerimizin cenazelerini almamıza dahi izin vermiyor" dedi.

Katliamların sesiz kalanların bu suça ortak olduğunu belirten Yiğitalp, "Kimse Kürtlerin kimlik ve statü istemini terörize etmeye kalkışmasın. Kürt halkının istemi demokratik bir sistemdir. Devlet ablukalara ve katliamlara son vermezse bu halk hesabını soracak. Haklıyız, kazanacağız" ifadelerini kullandı.
 

...