Amnesty: Mülteci kadınlar Avrupa yolunda ciddi saldırılarla karşı karşıya

Amnesty International, Almanya ve Norveç’e sığınan mülteci kadınların tanıklıklarına dayandırdığı basın açıklamasına göre, Avrupa yolundaki mülteci kadınlar ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor

Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) Almanya ve Norveç’e sığınan mülteci kadınların tanıklıklarına dayandırdığı basın açıklamasına göre, Avrupa yolundaki mülteci kadınlar ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Kadınların başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere Batı Avrupa yolundaki güzergahlarda fiziki ve cinsel saldırı, hakaret ve hatta fuhuş çetelerinden gelebilecek tehlikelere maruz kaldıklarına dikkat çekildi.

Amnesty açıklamasında, Almanya ve Norveç’te 40 mülteci kadınla yaptıkları görüşmelerin sonucunda, kadınların göç yolunda maruz kaldığı tehlikelerin görüldüğü vurgulandı. Türkiye ve Yunanistan yolunda kadınların fiziki saldırı ve finansal olarak sömürülme riskiyle karşı karşıya kaldıklarının belirtildiği açıklamada, bazı kadınların ise insan kaçakçılarıyla cinsel ilişkiye girme yönünde baskıya uğradıkları bilgisi verildi.

Amnesty tarafından yayınlanan açıklamada, “Görüşülen tüm kadınlar, yolculukları boyunca kendilerini tehlikede ve tehdit altında hissediyorlardı” denildi.

Amnesty International kriz yönetimi çalışanlarından Tirana Hasan, “Bu kadınlar, Irak ve Suriye’de tanık oldukları tüm korkunç olaylardan sonra çocuklarıyla birlikte güvenli bir hayat için herşeylerini riske attılar. Ancak, bu amaçla yolculukları başlar başlamaz da, başka bir şiddet ve sömürüyle karşı karşıya kaldılar ve ne bir destekleri ne de korumaları yoktu” diye konuştu. 

Almanya ve Norveç’te görüşülen mülteci kadınların bazıları, Macaristan, Hırvatistan ve Yunanistan’daki transit bölgelerinde kendilerini ciddi anlamda tehlikede hissettiklerini söylerken, bazıları ise erkeklerin kullandığı banyo ve duşları kullanmak zorunda kaldıkları bilgisini verdi.

Amnesty yöneticisi Tirana Hasan, Avrupa topraklarına giriş yapan mülteci kadınların korunması ve olası cinsel saldırılar başta olmak üzere maruz kaldıkları tehlikelerin önlenmesi gerektiği çağrısı yaptı. Hasan, mülteci kadınların Avrupa topraklarında bu tür saldırı tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarının ‘utanç verici’ olduğunun da altını çizdi.