'Asla geri adım atmayacağız'

Cenazeler için Botan'a yürüyen kadınlar, Gercüş'te açıklama yaptı. HDK Eşsözcüsü Tuncel, yürüyüşün bütün kentlerde devam etmesi gerektiğini belirtirken, "Asla geri adım atmayacağız" mesajını verdi.

Cenazeler için Botan'a yürüyen kadınlar, Gercüş'te açıklama yaptı. HDK Eşsözcüsü Tuncel, yürüyüşün bütün kentlerde devam etmesi gerektiğini belirtirken, "Asla geri adım atmayacağız" mesajını verdi. Kadınlar, yürüyüş sırasında kendilerini engellemek isteyen askerlere, "İnsan değil misiniz" diye tepki gösterdi.
Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde, "Cenazelerimiz gömülmüyor, insanlık ölüyor, ölüm ablukası kaldırılsın" şiarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Amed, Batman, Mersin, Adana, Dersim, Antep, Bodrum, Aydın gibi birçok kentten Botan'a yola çıkan kadınlar engellere rağmen Gercüş'e kadar geldi.
Amed'den dün yola çıkan kadınlar sırasıyla Batman ve Siirt'te engellendi. Siirt girişinde buluşan binlerce kadının, zırhlı araçlarla kuşatılarak yürüyüşleri engellendi. Bunun üzerine güzergah değiştiren kadınlar, Güçlükonak'a geldi. Buradan yeniden barikat zorlayan kadınlardan bir grubu asker-polis engelini aşarak Şırnak'a geçti.

ASKERE SERT TEPKİ

Diğer kadınlar ise, "Valilik talimatı" denilerek kuşatıldı ve zırhlı araçlarla engellendi. Yürüyüşe bu defa başka bir güzergahtan ilerleyen kadınlar, Midyat'ta yeniden durduruldu. Bunun üzerine kadınlar askerlerin üzerine yürüyerek, "Yeter artık! Siz insan değil misiniz! Cenazeler yerde, inancınız ahlakınız yok mu? Başkalarına köpeklik yapacağınıza insan olun, insanca direnenlerle olun" sözleriyle tepki gösterdi. Burada yaşanan gerginliğin ardından kadınlar gece geç saatlerde Batman'ın Gercüş ilçesine geldi. Geceyi ateşler etrafından direniş halaylarıyla burada geçiren kadınlardan aralarında milletvekillerinin de olduğu bir grup Şırnak'a hareket ederken, kalanlar ise basın açıklaması yaptı.

TUNCEL: KÜRT HALKI VE DOSTLARI ASLA GERİ ADIM ATMAYACAK

HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, örgütlü olarak kadınların gerçekleştirdiği demokratik eylemin engellendiğini belirtti. "İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararla iki gündür 5 şehre sokulmadık" diyen Tuncel, şunları söyledi: "Halkımız Botan'da 30 gündür direniyor. Bu direniş kendiler için değil bizim, sizin, çocuklarımızın geleceği için. İnsanlık onuru için büyük bir direniş var. Bu direnişi unutmadan bulunduğumuz her yerde eylemde olmalıyız. Botan'a gidemedik ama her yeri Botan'a çevirmeliyiz. Gittiğimiz kentlerde bu direnişi büyütmeli ve geleceğimiz için derinenlerin sesine ses olmalıyız. Kürt halkı ve dostları mücadeleden asla geri adım atmayacak."

'BÜTÜN KENTLERDE DEVAM ETMELİ'

Tuncel, kadınların yürüyüşünün iktidarları korkuttuğunu vurgularken, şöyle dedi: "Bizden çok korkuyorlar, bu nedenle iki gündür kent kent dolaştık, polis-asker yığınağı ile karşılaştık. Bizim elimizde sadece özgürlük bayrağımız var, onlar kurşungeçirmez yelekler, keskin nişancılar, zırhlı araçlarla her yanı kapattılar. Bizim zılgıtlarımızdan ne kadar korktuklarını gördük. Bu yürüyüş onları korkutarak amacına ulaştı aslında. Yürüyüş bundan sonra bütün kentlerde devam etmeli" diye konuştu.
Vekiller, ardından Şırnak'ta katledilen 12 kişinin defnedilmesi için yapılacak cenaze törenine katılmak üzere kente hareket ederken, Botan yürüyüşçüleri ise Amed'e dönmek üzere yola çıktı.