GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da Adalet eylemleri

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Avrupa kentlerinde düzenlenen Adalet İstiyoruz eylemleri dün de devam etti.

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Avrupa kentlerinde düzenlenen Adalet İstiyoruz eylemleri dün de devam etti.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürt kadın derneği AVESTA öncülüğünde ‘Adalet İstiyoruz’ sloganıyla düzenlenen eylemde, Fransa devletinin suskunluğu protesto edildi.

Fransa Konsolosluğu önünde dondurucu soğuğa rağmen bir araya gelen kitle, katliamın aydınlatılmamış olmasını kınadı. Fransız hükümetinin katliama dair gerekli adımları atması ve açıklama yapması istendi.

Başkent Viyana‘da Fransa konsolosluğu önünde dondurucu soğuğa rağmen bir araya gelen kitle, Fransa’nın suskunluğunu protesto ederken, gereken adımları atması ve açıklamaları yapması gerektiğini belirtti.

Paris‘te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının taşındığı eylemde, Almanca ve Fransızca "Paris katliamının aydınlatılmasını istiyoruz" yazılı pankartlar açıldı.

Kürt Halk Lideri Abdullah Öcalan, PYD, PKK, AVESTA, Ciwanen Azad, KJB, flamaları açılan eylem boyunca Paris katliamı üzerine hazırlanan Almanca bildiriler de dağıtıldı.

DEN HAAG

Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu (KOMAW)’ın Hollanda’nın Den Haag kentinde Paris’te katledilen üç kadın devrimci için nöbet eylemi düzenledi.

Eylemde, katliamın üzerinden 3 yılı aşkın bir zaman geçtiği, ancak Fransız devletinin henüz tatmin edici bir açıklama yapmadığı belirtildi.

STRASBOURG

Paris katliamı, Fidan Doğan’ın ailesinin de katılımıyla Strasbourg’daki Bas-Rhin Valiliği önünde protesto edildi.

Kürt Kadın Hareketi’nin 15 günde bir düzenlediği Adalet Eylemi’ni bu hafta Şehit Aileleri Komisyonu üstlendi. Eyleme şehit ailelerinden yoğun katılım sağlanırken, Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan da kısa bir konuşma yaptı.

Doğan, konuşmasında, “Katledilişlerinin dördüncü yılına girdik, ama Fransız hükümeti tarafından tarafımıza henüz net ve aydınlatıcı bir bilgi verilmemiştir. Bu yüzden Fransa’daki Adalet yalnızca Fransızlar için geçerlidir, Kürtler için geçerli degildir" dedi.

Kitle yarım saatlik eylem boyunca "Katil Turkiye, İşbirlikçi Fransa’, ‘Hepimiz Sara, Rojbin, Ronahiyiz’, ‘Kürdistan için Politik çözüm’ sloganları attı. Eylem, şehit aileleri tarafından hazırlanan bildirinin okunması ardından sona erdi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan Kürdistanlılar, Paris katliamının aydınlatılması istenirken, AKP’nin katliamcı politkaları protesto edildi.

Bir saat kadar süren eylemde, Erdoğan ve çetelerinin Kürdistan’daki katliamları kınanırken, saldırıları lanetleyen sloganlar atıldı. Eylemde, 9 Ocak 2013’te yaşanan Paris katliamının da aydınlatılması istendi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt şehrinde de, Şehit Aileleri öncülüğünde Fransız Konsolosluğu önünde Adelet İstiyoruz eylemi düzenlendi. Eyleme, soğuk havaya ragmen çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Eyleme, Frankfurt, Hanau, Offanbach ve Rüsselsheim’den gelen Şehit ve Kayıp aileleri başta olmak üzere çok sayıda kişi katılırken, Frankfurt Demokratik Kadın Birliği de destek verdi.

Eylem saat 14. 30’da Bockenheimer Warte’da bulunan Fransa Konsolosluğu önünde bir dakikalık saygı duruşula başladı. Eylemde Paris’te katedilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile Silopi’de katledilen 3 kadın siyasetçi Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın resimleri taşındı. “Şehiden me Rumute mene” yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık, “Dün Roza, Bugün Sakine-Paris katliamını unutmadık, unutmayacağız” sloganı atıldı.

Şehit Aileleri adın bir konuşma yapan Delal Alpaslan, “Paris Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçti ve halen Fransa Devleti somut bir adım atmış değildir. Türk Devleti ile ortaklaşa çalışarak, Paris Katliamı’nın üzerini örtmek istiyorlar. Biz Avrupa’da yaşayan başta şehit aileleri olmak üzere bütün kadınlar, asla bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

...

Frankfurt Demokratik Kadınlar adına yapılan konuşmada ise, Fransa’nın katliamı çözmede acil adım atması gerektiği vurgulandı.

Eylemciler daha sonra Paris Katliamı’na ilişkin hazırlanan bir dosyayı Fransız yetkililere teslim etti. Eylemde Cumartesi günü Frankfurt’ta yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı da yapıldı.