Avrupa'daki Kürt kadınlar alanlara çıkıyor: Öz Savunmanın Sesi Olun

TJK-E ve SMJE öncülüğünde 3 Ağustos’ta Avrupa’nın birçok merkezinde ’Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ şiarıyla eylemler düzenlenecek.

3 AĞUSTOS EYLEMLERİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Êzidî Kadın Meclisi Konseyi (SMJE) öncülüğünde 3 Ağustos’ta Avrupa’nın birçok merkezinde ’Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ şiarıyla eylemler düzenlenecek.

Eylemlere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "3 Ağustos tarihine yaklaşırken, biz Avrupa’daki kadın örgütleri, bir kez daha 2014 tarihinde DAİŞ’in Şengal’de işgaliyle başlayan Êzidî halkına yönelik soykırımın 10. yıl dönümünü protesto etmek için sokaklara çıkacağız. Êzidîlere yönelik zulüm, tecavüz, köleleştirme ve kimliksizleştirme politikalarının bir devamı olan bu dönemi binlerce kez kınıyoruz" denildi.

'3 AĞUSTOS'TA KADINLARA SOYKIRIM YAPILDI'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"İslam Devleti’nin saltanatı altında yapılan bu katliamda, özellikle kadınlara büyük acılar yaşatılmıştır. Binlerce genç Êzidî kadın ve çocuk kaçırılarak köle pazarlarında satılmış ve cinsel istismara uğramıştır. Esir alınan 3548 kadından şu ana kadar sadece 1207’si kurtarılabilmiştir. Kayıp olan kadınların hayatta olup olmadığı bilinmediği gibi, ailelerinin onları tekrar görme umudu ve mücadeleleri hiçbir zaman tükenmemiştir. Yüzyılın büyük bir utancı olarak hafızalarımızda yer edinen bu soykırımı bütün dünya, kadınlara yönelik bir soykırım olarak görmekteyiz.

 Bu vahşetin 10. yıl dönümünde Êzidîler ve ezilen diğer tüm azınlıklar için adalet, eşitlik ve özgürlüğü savunmak üzere dayanışma içinde olan insanlarla birlikte omuz omuza duruyoruz. Soykırımdan bu yana Şengal’de yaşamın, kültürün ve toplumun yok edildiğine tanık olduk. Liderlerinin ve önemli şahsiyetlerinin hedef alındığı ve öldürüldüğü bu katliamdan sonra, Êzidîler bir araya gelerek kendilerini yeni bir katliamdan korumak için öz yönetim ve öz savunma yapıları inşa ettiler. Buna rağmen, kazanımları büyük bir tehditle karşı karşıya.

 Türk devleti ve müttefikleri, 09.10.2020 tarihinde öz yönetim ve öz savunma yapılarını yok etmek ve baskı sistemlerini yeniden uygulamaya koymak için bir anlaşma imzaladı. Şengal özerkliği defalarca Türk devleti tarafından insansız hava araçlarıyla hedef alındı. İslam Devleti’nin en büyük destekçilerinden biri olan Türk devleti, İHA saldırılarıyla sivilleri ve çocukları hedef almaktan çekinmiyor. Mam Zeki Şengali, Berivan Şengali, Zerdeşt Şengali ve Agit Civyan’ın özlemi olan özgür ve özerk Êzidxan’ı mutlaka gerçekleştirme iddia ve sözümüzü yineliyoruz.

 İŞGAL SALDIRILARI VE İHANET

Son dönemde Başûrê Kurdistan’da tüm Kürt topraklarına işgal amaçlı T.C. faşist devletinin sınır ötesi operasyonlarına izin veren Barzani’nin ihaneti sonucu tüm Başûrê Kurdistan’da yeniden bir varlık savaşı yürütmekteyiz. Topraklarımızda Kürt halkımızı men etmek isteyen anlayışı kabul etmediğimiz gibi, 2. Lozan anlaşma zemini yaratmak isteyen faşist ve ihanetçi anlayışlara karşı topyekûn irade göstererek topraklarımızı ve halkımızın varlığını koruyacağımızı kimse unutmamalı ve öz savunmamızı geliştirerek seferberlik ve zihinsel ulusallığımızı yaratarak topraklarımızda işgal, soykırım, katliamlara karşı kültürümüzü, dilimizi ve tarihimizi geliştirerek dört parçayı Kurdistan ruhuna dönüştürmek düşmana asıl cevabımız olacaktır. Êzidî halkının kendilerinden başka kimseye güvenemeyeceği, Türk hükümetine bağlı KDP peşmergelerinin ve Iraklı milislerin daha önce Şengal’i işgal ettiği ve IŞİD işgal ettiğinde silahlarını bırakıp terk ettiği 03.08.2014 tarihli olaylar hafızalarımızda canlılığını korumaktadır.

 'EZİDÎ HALKI İÇİN ÖZERKLİK ELZEMDİR'

Dolayısıyla Êzidî halkı için özerklik elzemdir! Bu saldırılara karşı birlik olmalı ve uluslararası toplumu bu mücadelede bize destek olmaya çağırmalıyız. 03/08/2014 tarihinde gerçekleşen soykırımın tanınmasını ve Êzidî toplumuna karşı işlenen suçların hesabının sorulması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını talep ediyoruz. Êzidî toplumunun katledilmesi ve baskı altına alınmasından sorumlu olan DAİŞ ve İslamcı milislerin kamplardan (Holê) çekilmesi ve Avrupa’daki anavatanlarında eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmeleri büyük önem taşımaktadır. Daha fazla acı ve yıkımın önlenmesi için Şengal’e yönelik hava saldırıları durdurulmalıdır. 
Bu temelde TJK-E ve SMJE öncülüğünde 3 Ağustos’ta Avrupa’nın birçok merkezinde ’Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ şiarı ile yapılacak eylemlere başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı ve dostlarımızı en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz.” 

EYLEMLERİN YER VE SAATLERİ

2 Ağustos’ta yapılacak etkinlikler:

ALMANYA
Bremen
Saat: 15.00
Yer: Am Marktplatz
Helsingborg
Saat: 17.00
Yer: Gustav Adolfs torg


3 Ağustos'ta yapılacak etkinlikler

BELÇİKA

Liege
Saat: 18.00
Yer: Garın önü


AVUSTURYA

Viyana
Saat: 18.30
Yer: Parlamento


ALMANYA

Saarbrücken
Saat: 17.00
Yer: Europa Galerie

Frankfurt
Saat: 13.00
Yer: Rathenau Platz

Leipzig
Saat: 15.00
Yer: Augustusplatz

Stuttgart
Saat: 14.00
Yer: Königstr./Ecke Marstallstr.

Düsseldorf
Saat: 15.00
Yer: Platz des Landtages 1/Parlamento önü

Berlin
Saat: 18.00
Yer: Bebel Platz/ Unter der Linden

Hannover
Saat: 12.00
Yer: Steintor Platz/Am Steintor

Göttingen
Saat: 12.00
Yer: Gänseliesel

Kiel
Bilgilendirme çadırı
Saat: 15.00-17.00
Yer: Europaplatz

München
Saat: 15.00
Yer: Sendlinger Str. 8


İSVİÇRE

Zürich
Saat: 16.30
Yer: Helvetiaplatz

Lausanne
Saat: 13.00
Yer: Église Saint-Laurent


İSKANDİNAVYA 

Stockholm
Saat: 15.00
Yer: Sergels torg

Kopenhag
Saat 13.00
Yer :Gammeltorv

Oslo Norveç
Saat: 15.00
Ceh: Tønsberg Torv


İNGILTERE

London
Saat: 17.00
Yer: trafalgar Square/WC2N 5DS


HOLLANDA

Amsterdam
Saat: 13.00
Yer: Central- Station


FRANSA

Villers-le-bel ve Drancy
Yer : Villers-le-bel Gar önü toplanma yeri
Saat : 18.00

Montes-la-jolie
Stant ve bildiri dağıtımı
Tarih : 3 Ağustos
Yer : Gar önü
Saat: 17.00

Marsilya
Saat : 10.00
Yer : Cenieber/Marsilya."