Aysen Furhoff’a özgürlük

Kadın örgütleri, bir arkadaşıyla görüşmek amacıyla Gürcistan’a giden Aysen Furhoff’un özgürlüğünü istedi.

Kadın Örgütler Ağı, Amara Kürt Kadın Meclisi, İsveç Bethnahrin Kadın Birliği, Stockholm Kürt Kültür Derneği, Kadın Barış İnisiyatifi, İsveç Alevi Federasyonu ve Asuri-Süryani-Keldani Derneği’nin de aralarında olduğu İsveç’te çalışma yürüten 15 sivil örgütü, yazılı bir açıklama yaparak Gürcistan’da tutuklanan siyasi mülteci Aysen Furhoff’un serbest bırakılmasını talep etti.

Bir arkadaşıyla görüşmek amacıyla Gürcistan’a giden Furhoff, 20 Haziran günü Türk devletinin talebi üzerine Gürcistan tarafından tutuklanmıştı. 2002 yılında İsveç’e gelerek siyasi iltica talebinde bulunan ve 2004 yılında iltica talebi kabul edilen Furhoff’un tutuklanması sivil toplum örgütleri tarafından tepki ile karşılandı.

Yazılı açıklamada Furhoff’un siyasi çalışmalarından dolayı Türkiye’de 5,5 yıl cezaevinde yattığı, polis ve cezaevinde işkenceye tabi tutulduğuna dikkat çekiliyor. Furhoff’un tahliye olduktan sonra Türk devletinin baskı ve saldırılarından korunmak için İsveç’e sığındığı belirtilen açıklamada İsveç devletinin sığınma talebini kabul ettiği Furhoff’a olan yükümlülükleri hatırlatılıyor.

Açıklamada, AKP iktidarının Türkiye ve Kürdistan’da baskı ve saldırıları yükseltmesine paralel olarak yurt dışında yaşayan ilticacılar üzerinde de Interpol’u kullanarak baskılarını arttırdığı, son yıllarda Avrupa ülkelerinde onlarca insan hakları savunucusu ve siyasi ilticacının Türk devletinin talebi üzerine tutuklandığı belirtiliyor.

Ekonomik ve ticari çıkarlarını insan hakları ve ifade özgürlüğünün üzerinde tutan pek çok Avrupa ülkesinin siyasi iltica statüsü kazanmış devrimci ve yurtseverleri Türkiye’nin talebi üzerine tutuklayarak 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Mülteciler Sözleşmesini çiğnediği belirtilen açıklamada aşağıdaki örgütlerin imzaları bulunuyor.

Kadın Örgütler Ağı, Amara Kürt Kadın Meclisi, İsveç- Bethnahrin Kadın Birliği, Kadın Barış İnisiyatifi, Kurdocide Watch CHAK, İsveç Alevi Federasyonu, Asuri-Süryani-Keldani Derneği, Uluslalarası Diyalog Derneği, Stockholm Kürt Kültür Derneği, İsveç-Türkiyeliler Sanat ve Kültür Derneği, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, Borlänge Kürt Derneği, Stockholm Mezopatamya Dayanışma Derneği, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Tavder Aktivite ve Kültür Derneği.