Aysen Furhoff Gürcistan’da açlık grevine başladı

Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle Gürcistan’da tutuklanan siyasi mülteci ve İsveç vatandaşı Aysen Furhoff, serbest bırakılması talebiyle 10 Ağustos Pazartesi gününden itibaren açlık grevine başladı.

Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle Gürcistan’da 20 Haziran günü tutuklanan siyasi mülteci ve İsveç vatandaşı Aysen Furhoff, serbest bırakılması talebiyle 10 Ağustos Pazartesi gününden itibaren açlık grevine başladı.

Türkiye’nin iade talebinin reddedilmesini isteyen Furhoff, Gürcistan Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarına, İsveç Dışişileri Bakanlığı ve Avrupa Birliği İnsan Hakları Komisyonu’na ayrı ayrı yolladığı mektuplarda açlık grevine başlama nedenini kapsamlı olarak izah etti.

Furhoff’un Gürcistan’daki avukatı, davanın Eylül ayında mahkemede görüleceğini ve o zamana kadar Furhoff’un Gürcistan’a siyasi iltica talebinde bulunabileceğini söyledi.

Aralarında Amara Kürt Kadın Meclisi, Kadın Barış İnsiyatifi, Kadın Örgütler Ağı’nın da bulunduğu İsveç’teki 15 sivil toplum örgütü ortak bir açıklama yaparak Furhoff’un serbest bırakılmasını talep ederken, İsveç medyasında Türkiye’nin Avrupa’da yaşayan ilticacılara yönelik baskı ve terör estirmesine sert eleştiriler yöneltiliyor.

SON 5 YILDA 7 İLTİCACI TÜRKİYE TARAFINDAN İADESİ İSTENDİĞİ İÇİN TUTUKLANDI

800 bini aşkın tirajıyla İsveç’in en fazla satan gazetesi Aftonbladet’te yayımlanan bir makalede, Furhoff’un Gürcistan’da yakalanmasından İsveç makamlarının da sorumu olduğu, Interpol tarafından arandığını bilinmesine rağmen herhangi bir uyarıda bulunmadığı belirtiliyor.

İsveçli kurumların gevşekliklerinden dolayı Türk devletinin gadrine uğrayan ilk ilticacının Furhoff olmadığı belirtilen makalede, son 5 yıl içinde İsveç’te oturma izni olan 7 ilticacının Türkiye’nin talebi üzerine tutuklandığına dikkat çekiliyor.

Furhoff’un cezaevinde yatmasının kendisi ve ailesi için bir trajedi olduğu belirtilen makalede, Gürcistan’ın iade etmesi durumunda işkenceye uğrayacağı ve yaşamının kalan bölümünü demir parmaklıklar arkasında geçireceği belirtiliyor.

Makalede imzaları bulunan gazeteciler Kurdo Baksi ve Murat Kuseyri, İsveç Dışişleri Bakanlığı’na derhal aktif diplomati yapma ve Furhoff’un serbest bırakılması için girişimde bulunması çağrısı yapıyorlar.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2012 yılında yaşamın 5,5 yılını Türkiye zindanlarında geçiren Furhoff’u yasadışı bir sol örgüte üye olduğu ve Anayasa’yı şiddet yoluyla değiştirmek istediği suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.