Barış Anneleri: Öcalan özgür ve eşit koşullarda müzakere yapmalı

Barış Anneleri, AKP'nin savaş politikasına karşı basın açıklaması yaparak, taleplerini duyurdu.

Barış Anneleri tarafından yapılan açıklamada, "Dünyanın dört bir tarafında, hangi coğrafyadan, hangi inançtan, hangi kimlikten olursa olsun biz annelerin gözyaşları aynı renktedir. Çünkü bin bir emekle koruduğumuz, beslediğimiz, barındırdığımız çocuklarımızı yitirmenin acısının rengi aynıdır. Biz Barış Anneleri olarak '80 ve '90’lı yıllarda 17 bin faili meçhul, siyasi cinayet ve gözaltında kaybedilenlerin anneleriyiz. Yine düşük yoğunluklu savaş ve çatışma süreçlerinde yitirilmiş 40 bin canın anneleriyiz. Bu acılarımızın kabuk bağlaması için kimimiz çocuklarımızın kemiklerini, kimimiz faillerini on yıllardır arıyoruz" ifadeleri yer aldı.
TALEPLER

Barış Anneleri, ölümlerin durması için taleplerini şöyle sıraladı:
"Bir an önce çatışmasızlık koşulları sağlanarak, tahkim edilmiş bir ateşkes yapılmalıdır. Bugüne kadar ateşkes süreçleri siyasi iktidarlarca değerlendirilmedi ve demokratik siyasal çözüm geliştirilemedi. Oysa demokratik siyasal tutumun gelişmesi, ateşkes süreçlerinin boşa çıkmaması için en önemli ihtiyaçtır. Başta iktidar partisi, siyaset kurumunun bütün unsurları demokratik çözümün geliştirmesine destek vererek barış sürecine sahip çıkmalıdır.
Sayın Abdullah Öcalan'ın özgür ve eşit koşullarda siyasi müzakerelere katılabileceği ortam sağlanarak, açığa çıkacak mutabakatların arkasında siyasi irade olmalıdır.
Gözaltı ve tutuklamalara son verilmelidir.
Güvenlik gerekçesi ile ormanların yakılmasına son verilmeli; doğa, kültür ve tarihi değerler korunmalıdır.
Tahkim edilmiş çatışmasızlık sürecini izleyecek üçüncü göz / izleme kurulu, demokratik çözüm sürecinin bir parçası haline getirilmelidir."