Barış Anneleri Tunç ailesiyle buluştu

Türkiye ve Kürdistan’ın farklı kentlerinden bir araya gelen Barış Anneleri, Anneler Günü dolayısıyla geldikleri Cizre’de, devlet güçlerinin engellemelerine rağmen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ailesi ile bir araya geldi.

Türkiye ve Kürdistan’ın farklı kentlerinden bir araya gelen Barış Anneleri, Anneler Günü dolayısıyla geldikleri Cizre’de, devlet güçlerinin engellemelerine rağmen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ailesi ile bir araya geldi.

Türkiye ve Kürdistan'ın farklı kentlerinden bir araya gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Anneler Günü dolayısıyla Şırnak’ın Cizre ilçesinde, devlet güçlerinin soykırım saldırıları sonucu katledilenlerin aileleri ile bir araya geldi. Sabah saatlerinde Antep, Batman ve  Ankara’dan gelen anneler HDP Cizre İlçe Örgütü binasına geçerken, Amed ve İstanbul’dan gelen anneler ise engellenerek Cizre’ye girişlerine izin verilmedi.

Hiçbir gerekçe bildirilmeden annelerin ilçeye girişine izin vermeyen devlet güçleri, anneleri İdil’de saatlerce alıkoydu. Bunun üzerine anneler Amed’e geri dönmek zorunda kaldı. Annelerin bir araya geldiği HDP ilçe binası ise devlet güçleri tarafından TOMA ve zırhlı araçlarla abluka altına alındı. Buradaki annelerin de soykırım saldırılarında yakınlarını kaybedenlerin ailelerinin evlerine gerçekleştirmek istediği ziyaret keyfi bir şekilde engellendi. Bunun üzerine Cizre’deki vahşet bodrumunda katledilen Tunç’un annesi Esmer Tunç, eşi Zeynep Tunç ve yine vahşet bodrumunda katledilen Orhan Tunç’un eşi Güler Yerbasan, HDP binasına gelerek annelerle buluştu. Annelerin buluşmasında duygulu anlar yaşandı.

Buluşmada Barış Anneleri adına konuşan İstanbul Barış Anneleri Meclisi üyesi Perihan Akbulut, annelerin buluşmasını engelleyen devlet güçlerine tepki göstererek, “Bütün annelerin düşmanı aynı zihniyettir” dedi. Bütün annelerin Cizre’nin acısını paylaştığını aktaran Akbulut, “Herkes fabrikalar, evler yaparken biz anneler çocuklarımızın mezarlarını yapıyoruz. Çocuklarımızı bodrumlarda katleden devlet, artık kana doymuyor. Devlet gözyaşlarımızı dökerek,  bizi teslim alamaz. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Ardından konuşan Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç ise Barış Anneleri’ne ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, bütün annelerin Anneler Günü’nü kutladı. Devletin ikinci Dersim katliamını Cizre’de gerçekleştirdiğini belirten anne Tunç, şunları söyledi: “Türk annelerine yazıklar olsun. Benim iki oğlum katledildi ama hala barışı haykırıyorum. Türk anneleri neden barışı talep etmiyor. Onlar ‘vatan sağolsun’ diyor, biz barışı haykırıyoruz. Bütün anneler barışı haykırırsa akan kan durur.”

Anne Tunç’un konuşmasını gözyaşları içinde dinleyen Barış Anneleri, “Şehid namirin” sloganları ile anne Tunç’u alkışladı.

Yapılan konuşmaların ardından Barış Anneler’i Cizre’den ayrıldı.

...