Batman'da kadınlar tencere ve tavalarla sokakta

KJA öncülüğünde Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kadınlar, tencere, tava, ıslık, alkış ve zılgıtlarla ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi.

Batmanlı kadınlar KJA öncülüğünde, Kürdistan’da AKP'nin katliam politikalarına karşı ses çıkarma eylemi yaptı.

KJA öncülüğünde Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kadınlar, tencere, tava, ıslık, alkış ve zılgıtlarla ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. KJA bileşenlerinin ve yüzlerce kadının katıldığı eyleme, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da katıldı. Yürüyüşte sık sık, “Jin jiyan, azadi”, “Biji berxwedana Cizire/Sur’e/Nİsebine" sloganları atıldı. Kadınlar, “Son bir hafta kadın katliamı senin barışın kaç kurşun eder”, “Katil devlet hesap verecek”, “Öz savunma meşrudur” yazılı dövizleri de taşıdı.

Yürüyüşün ardından konuşan Acar Başaran, "Bu coğrafyada karnında bebeğiyle katledilmeye çalışılan kadınları gördük,  kapısının önünde savaşa karşı ses çıkardığı için katledilen kadınları gördük. Biz katilleri ve destekçilerini tanıyoruz. Kadın cinayetlerinde beraat veren ve cezası indirilen yargı sisteminden biliyoruz. Kadın özgürleşmezse toplum özgürleşmez" dedi.

AKEL: ZULMÜ KABUL ETMEYECEĞİZ

Akel ise Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan iç savaşa karşı çıktıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Biz kadınlar insanlık tarihinden bugüne kadar zulme, işkenceye, katliama, savaşlara 'hayır' dedik. Bugün de bölgemizde olan katliama, iç savaşa 'hayır' diyoruz. Halkımızın barışa dair, özgürlüğe dair umudunu katletmeye 'hayır' diyoruz; ses çıkarıyoruz. Kadınlar olarak, anneler olarak 'artık yeter' diyoruz. Bu acıya, bu kedere, bu işkenceye 'artık yeter' diyoruz. Bugün bölgemizde, yaşadığımız ülkede yaşanan savaş ve çatışmanın en büyük bedelini yine kadınlar, anneler ve evlatlarımız görüyor. Kadın yönelik şiddete 'hayır' diyoruz. Ülkeler, devletler kadına yönelik şiddete her gün bir klasör dolusu yasa çıkarıyor. Samimi değiller, kadına yönelik şiddete karşı, savaşa ve ölmeye karşı samimi değiller. Bunu Ortadoğu coğrafyasında gösterdiler. Her gün binlercesini katlederek gösteriyorlar. Biz artık dayanamıyoruz, yüreğimiz dayanmıyor. Artık çığlığımız ile, mücadelemizle bu zulmü kabul etmediğimizi ifade ediyoruz."

'SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'

Akel, "Kadınlar olarak çığlığımızı yükselteceğiz, hep birlikte ses çıkaracağız. Burada çıkardığımız sesi yükselteceğiz. Her birimizin söyleyecek sözü var, her birimizin mücadele gücü var. Biz bu savaşı kadınlar cephesinden, anneler cephesinden kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kadınlar 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem, çevredeki esnafların destek vermesiyle son buldu.
 

...