Bir ayda 24 gazeteci yargılandı, 8 kadın gazeteci cezaevinde

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Mayıs ayına ilişkin “Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda, kadın gazetecilerin maruz kaldığı ihlallerin toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine büyük bir darbe vurduğuna dikkat çekildi.

Raporda yer alan ifadelerde, “Gazetecilerin maruz kaldığı bu baskılar, sadece onların bireysel haklarını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda halkın doğru ve tarafsız bilgi alma hakkını da ciddi şekilde zedelemektedir” denildi. 

Bu bağlamda, gazetecilerin güvenliğinin sağlanması ve ifade özgürlüğünün korunması için acil önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Mayıs ayında gazetecilere yönelik hak ihlalleri şöyle sıralandı: 2 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı. 4 gazetecinin haber takibi engellendi. 2 gazeteci cezaevinde hak ihlaline uğradı. 1 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 4 gazeteci toplamda 9 yıl 6 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı. 24 gazeteci hakkında 17 dava devam ediyor. 1 Mayıs itibariyle 8 gazeteci tutuklu bulunuyor.