BM’de Êzîdî kadınları konulu konferans düzenlenecek

BM’de yarın “Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür” konulu bir konferans düzenlenecek.

BM’de yarın “Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür” konulu bir konferans düzenlenecek.

Birleşmiş Milletler’de (BM) yarın Kadın Barış Bürosu (CENİ), Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) Êzîdî Kürt Kadın Meclisi Berivan ve Femmes Solidaire kadın kurumlarının sponsorluğunda gerçekleşecek

16:00- 17:30 arasında düzenlenecek konferansın tertip komitesinde yer alan Canan Polat, “Kadın kırımı, kadına karşı uygulanan fiziksel, zihinsel, ekonomik ve yapıla şiddeti kapsamakta ve milyarlarca kadının yaşamını, sağlığını ve haklarını tehdit edip, yok saymaktadır” dedi.

Kadın kırımının günümüzde evrensel bir boyut kazandığının aşikar olduğunu ve buna karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Polat şöyle konuştu: “Yapılacak olan konferansın temel amaçlarından en önemli, vahşi DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılan Kürt Êzîdî kadınlarının feryatlarını BM’nin gündemine taşıyarak CENİ tarafından başlatılan ‘Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür’ kampanyasına tüm dünya kadınlarına çağrı yapmak ve evrensel boyutlara ulaştırmaktır.”

90’lı yıllarda çatışmalı bölgelerde toplu katliamlarda en fazla kadınların katledildiğini de kaydeden Polat, “Bugün de bu vahşet ortaçağı katbekat aşarak sürdürülüyor. Bu pervasızlığın en acı örneğini ise kadın düşmanı DAİŞ faşizminin Şengal’e saldırısı ardından 7 binin üzerinde Êzîdî, Hıristiyan ve Türkmen kadın ve çocuğunu kaçırdı. Çocukları canlı bomba olarak savaş alanlarında kullandı, kadınları Musul’da köle olarak satışa çıkardı” dedi.

Bu durumdan yola çıkarak, dünya kadınlarının örgütlenerek, toplum içerisinde bir bilinç yaratmasının, bunun siyasetini yapmasının ve diplomasisini yürütmesinin de aynı zamanda sisteme alternatif olma gücünü, kendisine karşı tehlike olarak gören 5 bin yıllık egemen sistem geleneğinin DAİŞ ve Boko Haram gibi kadın düşmanlarının eliyle devrim mücadelesi yürüten bütün kadınları tehdit ettiğini kaydetti.

Polat, gerçekleştirmek istedikleri konferans ile kadına karşı uygulanan her türlü şiddet, kırım ve cinayetlere karşı uluslararası alandaki farklı kültürlerden kadınlar ile örgütlenerek, mücadelede ortaklaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Moderatörlüğünü Êzîdî Kürt Kadın Meclisi’nden Leyla Boran’ın yapacağı konferansın konuşmacıları ise şunlar:

Leyla Boran: Günümüz gerçekliğinde kadın kırımı. Kadın kırımına karşı mücadelede hangi metot ve stratejiler ele alınmalıdır.

Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği temsilcisi İtalyan avukat Barbara Spinelli: Göçmen kadınların durumu, Şengal işgali sonrası yaşananlar, kadına karşı şiddetin gerçek yüzü ve kadın kırımı.

CENİ temsilcisi Canan Polat: Şengal işgali sonrası yaşanan kadın kırımı, “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” kampanyasının geldiği aşama, Şengal kadınlarının kurtarılmasına ilişkin ortak mücadelede ele alınması gereken metot ve stratejiler, çözüme ilişkin öneriler. Kampanyaya çağrının yapılması.