BM Konferansında Rojava’daki kadın devrimi anlatıldı

Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen “Huzurlu ve daha yaşanılabilir bir dünya için yeni yaklaşımlar” konulu konferansa Rojava adına katılan Sinam Mohamad, Rojava’daki kadın devrimini anlattı.

“Kadın, güvenlik ve barış” konulu panele konuşmacı olarak katılan Mohamad, Kürt kadının Rojava’da verdiği mücadelenin sadece askeri bir mücadele olmadığını, politik ve diplomatik çalışmalarının da olduğunu belirtti.

Rojava’da eşitlikçi ve çoğulcu bir sistem yaratmak için çalıştıklarını ifade eden Mohamad, bu sistem içinde tüm etnik ve dini grupların yer bulduğunu anlattı.

Rojava’daki sistemin bölgede barışın sağlanması için bir şans olduğunu da kaydeden Mohamad, kadın erkek eşitliğinin teoride sınırlı olmadığını, pratikte de bunun uygulandığını vurguladı. Mohamad devamla şunları söyledi: “Bizim her kademedeki yönetimlerimizde bir erkek ve bir kadın var. Bu askeri alanda da böyle, politik alanda da böyle, sivil alanda da böyle. Biz şimdiye kadar hep Mr. Presidentleri duyduk, böyle büyüdük. Ancak bundan sonra Mrs. Presidentler de olacak.”

Kürt kadınının Rojava’da DAİŞ’e karşı verdiği mücadelenin önemine değişen Mohamad, “Kadını özgürleştirmeyen bir devrim hiçbir zaman gerçek bir devrim olamaz. Biz kadıın özgürleştirilmesi için bir mücadele verdik ve büyük oranda başarılı olduk. Şimdi Rojava’daki Kürt kadınları sadece kendileri için savaşmıyor. Onlar aynı zamanda özgür dünya kadınlarının da savaşını veriyorlar” dedi.

Afganistan’ın Avusturya konsolosu Hassan Soroosh’un sunumunu yaptığı paneldeki diğer konuşmacılar kadınların savaşta en çok mağdur olan kesimlerden biri olduğuna dikkat çekerek bunun önüne nasıl geçilebileceği konusunda fikirlerini katılımcılarla paylaştılar.

...